2024. április 27., szombat
Európai Filmek 25. Fesztiválja, Palics–Szabadka

Az érzelmek ereje

Milena Dravić átvette az ezüst érmét, Brian Cox filmkedvelőkkel beszélgetett, és persze folytatódnak a vetítések

Az idei fesztivál nem csupán az új alkotásokra fókuszál, a jubileumra való tekintettel visszaemlékezésekre is sor kerül. A palicsi filmfesztiválon először 2000-ben adtak át Lifka Sándor-díjakat, az első két díjazott pedig Milena Dravić és Jancsó Miklós voltak. Milena Dravić több évig a fesztiváltanács elnöki tisztjét is betöltötte, így a szervezők kiemelt figyelemmel róják le tiszteletüket a jugoszláv kinematográfia ünnepelt színésznője előtt. Milena Dravić ezúttal is ellátogatott a filmfesztiválra. A Szabadegyetemen kedden megnyílt Maja Medić és Stefan Arsenijević kiállítása, amely Milena Dravić munkásságát mutatja be. A kiállítást egy másik ünnepelt színésznő, Mira Banjac nyitotta meg, aki ugyebár az ez előtti fesztiváltanács elnöke volt. Mira Banjac elmondása szerint Milena érdemei megkérdőjelezhetetlenek, mindenki felismeri ebben az országban. Milenáról egy monográfia is készült, Tatjana Nježić tollából, amelyet bemutattak úgy Szabadkán, mint a tegnapi sajtótájékoztatón is. Kedden este a közönség is találkozhatott Milena Dravićtyal, aki a szabadtéri színpadon átvette a neki járó ezüst érmét, és ehhez kötődően levetítették Miloš Radović Mali film o velikoj Mileni című alkotását. A közönség állva tapsolt, Milena pedig azt hangsúlyozta, hogy a filmfesztivál fennmaradásában a legfontosabb szerep a közönségnek jut.

Kedden este a filmkedvelők egy másik hírességgel is találkozhattak. Ezúttal meghittebb körülmények közt, a Vigadó nagyteraszán Brian Cox-szal, az idei Lifka Sándor-díjas skót színésszel, Neil Young brit filmkritikus, a palicsi filmfesztivál szelektora beszélgetett. Brian Cox megannyi filmben, sorozatban és színházi előadásban szerepelt, megformázta egyebek közt Trockijt és Churchillt, eljátszotta Lear királyt és ő volt a filmvilág első Hannibal Lectere. A beszélgetésen ezekről is szó esett, mint ahogy arról is, hogy mely híres rendezőkkel és színészekkel dolgozott együtt.

Amikor a szerelem tabu

A fő versenyprogramban láthattuk a Carmen és Lola című spanyol filmet, amelynek rendezője, Arantxa Echevarría, a palicsi filmfesztivál vendége volt, az újságírókkal pedig a tegnapi sajtótájékoztatón beszélgetett. A Carmen és Lola két roma lány közt létrejött szerelmi kapcsolatot taglalja. A rendező elmondása szerint a film elkészítésére egy 2009-ben megjelent újságcikk inspirálta, amely arról szólt, hogy egy női roma pár összeházasodott, Spanyolországban az azonos neműek házassága 2005 óta legális, de a két lány azt kérte az újságírótól, hogy ne közöljék a nevüket és a fotójukat sem. A rendezőt mindebben főleg az ragadta meg, hogy a romák Spanyolországban is ki vannak téve előítéleteknek, ugyanakkor pedig az azonos neműek kapcsolata és házassága nem fogadható el a roma kultúrában. Ennél fogva romának és leszbikusnak lenni olyan, mintha az illető nem is létezne.

Miután elhatároztam, hogy erről filmet készítek, a roma közösséghez fordultam. Igyekeztem meggyőzni őket arról, hogy komolyan gondolom a filmforgatást. A szereplőket is általuk válogattam. Amatőrökkel dolgoztam, olyanokat kerestem, akik közel állnak ezekhez a figurákhoz. Akárcsak Carmen és Lola, az őket eljátszó Zaira Romero és Rosy Rodriguez is nagyon bátrak, mert amit a filmvásznon tesznek, az ütközik a kultúrájukkal. Ez egy játékfilm, de néhol dokumentarista elemeket tartalmaz – hallottuk a rendezőtől.

A boldogság keresése

A szintén versenyjellegű Párhuzamok és ütközések programrészbe beválogatásra került a Virágvölgy című magyar film is. A Virágvölgyet Csuja László rendezte, akinek ez az első játékfilmje:

Egy egészen mai világot mutat be a film, ugyanakkor ez egy kelet-európai mese, szociális dráma is. Valahol a boldogságkeresésről szól, és ezzel kapcsolatban azt gondolom, hogy a végső boldogság elérhetetlen. A boldogságot csak egy ideig érezzük, azután elillan – hallottuk a rendezőtől.

Csuja László a film egyik főszereplőjével, Berényi Biankával érkezett Palicsra. Bianka a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy számára könnyű volt a rendezővel dolgozni, hiszen még a forgatás előtt elpróbáltak több jelenetet is.