2024. április 27., szombat

Villámrandi Brüsszelben

Vučić és Thaçi azzal kapcsolatban értett egyet, hogy őrizni óhajtják a békét

Aleksandar Vučić, szerb államfő értékelése szerint összetett volt a brüsszeli párbeszéd keretében megtartott délelőtti tárgyalás, míg Hashim Thaçi, koszóvói államfő súlyosnak minősítette a tárgyalásokat. Ahhoz képest, hogy a brüsszeli párbeszéd összejövetelei során a felek eddig az esetek többségében több órán át egyeztettek egymással, a mai hármas találkozó Federica Mogherini, kül- és biztonságpolitikai főképviselő hivatalában még egy órát sem tartott.

Vučić szavai szerint két dolog tekintetében sikerült közös nevezőre jutnia Thaçival: folytatják a tárgyalásokat, annak érdekében, hogy sikerüljön kompromisszumra jutniuk és igyekeznek megőrizni a Belgrád és a Pristina közötti békét, illetve stabilitást. A szerb államfő nem kívánt részletesebben nyilatkozni, csupán annyit jegyzett meg, hogy Thaçi szinte mindent kér a koszovói albánok számára, míg Belgrád azt az álláspontot képviseli, hogy a feleknek a kompromisszumra támaszkodó megoldás megfogalmazására kell törekedniük, hiszen ez sem albánok, sem a szerbek számára nem lenne megalázó.

– A megoldás az lenne, hogy mindketten leülünk saját polgárainkkal és elmondjuk, hogy muszáj kompromisszumra jutnunk a másik féllel. Ha a hosszú távú megoldást követően mindkét fél elégedetlen lesz, az azt jelenti, hogy sikerült megtalálnunk a valódi kompromisszumot – fogalmazott Vučić.

Az elmúlt hat év során ez volt a legsúlyosabb tárgyalás, értékelte a sajtónak nyilatkozva Thaçi, hozzátéve, hogy értékelése szerint a folyamat mind összetettebbé válik, de az is valószínű, hogy különböző akadályok fogják nehezíteni. A pristinai küldöttség egységes és kész közös nevezőre jutni a belgrádi féllel, ugyanakkor továbbra is hiányzik a bátorság ahhoz, hogy „ a szerb nemzetet felszabadítsák a Koszovó formájában megnyilvánuló történelmi és igazságtalan teher alól”, emelte ki a koszovói államfő, aki szerint Szerbia továbbra is úgy viselkedik, mintha Koszovó az ország része lenne, továbbra is élteti a múltból táplálkozó mentalitást és nem hajlandó elfogadni, hogy Koszovó szuverén állam.