2024. május 11., szombat
EXIT

Falmászás és kürtőskalács

A fesztivál csütörtökön este kezdődött, megnéztük, hogy mi minden történik a Péterváradi várban

A zenei rendezvény csütörtökön 19 órakor nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, Péterváradon. Még egy-két órával a kapunyitás után sem volt tolongás a bejáratoknál, várakozás nélkül mindenki bejutott.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A megnyitóünnepséget megelőzően a nagyszínpadon (Main Stage) először az újvidéki Frajle együttes, majd 21 óra után LP, azaz Laura Pergolizzi mutatkozott be a közönség előtt. Fellépését a talán legismertebb, a Lost On You című slágerével zárta. Ezután következett a megnyitó ünnepség 22.50-kor, amelyen a huszonöt tagú Almazian Symphony lépett fel. Előadásukban a szabadság témájával kapcsolatos klasszikus és mai zenék egyvelegét hallhattuk. A látványosság főszereplője Szergej Polunyin, ukrán származású balett-táncos volt. A hagyományokhoz híven 23 órakor következett a fergeteges tűzijáték, amit a fesztiválozók nagyon élveztek. Sokan a Duna-menti sétányról követték azt figyelemmel, tekintettel arra, hogy messzebbről sokkal nagyobb élményt nyújt, és csak ezután indultak fel a várba.

Az idei EXIT fesztiválon az odalátogatók különböző koncertek, zenei műfajok és előadók közül válogathatnak. Emellett ingyenes kísérő, szórakoztató programokkal is várják az érdeklődőket. Az OPENS Youth Fair például egy fotókabint állított fel, a helyszínen fényképeket készíthetünk magunkról. A kabinba egy profi fényképezőgépet szereltek, amely vakuval, érintőképernyős számítógéppel és fotónyomtatóval összekötve működik. Így a buli élménydúsabb, szinte azonnal elkészülő fotót kaphatnak a fesztiválozók. Lehetőség van falmászásra, vagy táncversenyre is.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A rendezvénynek igen széles az étel- és italkínálata. Az előző évekhez hasonlóan az odalátogatók az Addiko bank „fesztiváli bankkártyájával” fizethetnek, amit a helyszínen válthatnak ki. A bankkártyát több ponton kérhetik, feltöltésekor 125 dinárt vesznek le foglalóként. Ezt az összeget, és az esetleg fennmaradt pénzt a rendezvényt követően visszakapják a fesztiválozók, ha beváltják a bankkártyát. Azok, akik csütörtökön korábban érkeztek az EXIT-re, a kártyaváltásnál nem kellett várakozniuk. Az italok ára eltérő. Az ásványvíz 179 dinár, az üdítők 199 dinárba, a félliteres sör 249 dinárba, a két deciliteres fehér, illetve vörösbor pedig 265 dinárba kerül. A pljeskavica ára 300–350 dinár, a kolbász 350 dinár. A palacsinta 150 dinárba kerül, a pizzaszelet pedig 200 dinárba. A különféle hamburgerek ára 490 dinár körül mozog, a hot-dog pedig 300 dinár. A fesztiválon kürtőskalács is vásárolható.

Skarlák Róbert, a szabadkai Poky családi vállalkozás nevében elmondta, hogy először vannak jelen az EXIT fesztiválon. A kínálatukban hagyományos és modernebb ízek is vannak. Fahéjas, mogyorós, csokoládés, diós, vaníliás és kókuszos kürtőskaláccsal, illetve mogyorókrémes ízkombinációkkal szolgálnak. Kiemelte: a fesztiválozók érdeklődően figyelik a kínálatot, viszont egy kicsit bátorítani kell őket, hogy vegyenek is kalácsot. – A kürtőskalács titka abban rejlik, hogy szeretettel készítik – mondta.

Különféle ajándéktárgyak is megvásárolhatók a rendezvényen, amelyek ára 150 és 3000 dinár között mozog. Az idei fesztiválra tematikus felirattal készült, rövid ujjú felsők ára 1699 dinár, a hosszú ujjú melegítő pedig 2999. Ékszert 399 dinárért, sálat pedig 250 dinárért vehetnek a várban a látogatók.