2024. április 26., péntek
XXXIII. VÍZILABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG

A szerbek és a magyarok címet védenek!

Tizenhat férfi- és 12 női csapat részvételével ma (szombaton) megkezdődik a 33. vízilabda-Európa-bajnokság, amelynek 48 év után ismét Barcelona és a híres Bernat Picornell uszoda ad otthont. A kéthetes eseményt a nők kezdik meg, s az első versenynap mindjárt az Eb egyik legnagyobb pikantériáját szolgáltatja, mert a címvédő magyar lányok 22.15-től a házigazda spanyolokkal csapnak össze, akik 2013-ban ugyanebben a medencében világbajnokok lettek, 2014-ben pedig az Eb-t is megnyerték. Bíró Attila magyar szövetségi kapitány szerint a mai női vízilabdában szinte lehetetlenség jósolni, mivel az ókontinenst hat nagyjából egyenrangú csapat vezeti, s ezzel egyetértett Miguel Oca spanyol kapitány is. Szintén a B csoportban kapott helyet Szerbia is, amelynek azonban sokkal szerényebb az étvágya, mert neki az is nagy siker lenne, ha bejutna a legjobb nyolcba, s az ehhez vezető úton ma játssza a sorsdöntő mérkőzést Németországgal.

A szerb férfiválogatott teljesítményével kapcsolatban viszont szokás szerint sokkal nagyobb az elvárás, bár az utóbbi időszak eredményeit alapul véve, nem lehet mérget venni a címvédésükre. 2017-ben ugyanis Horvátország hódította el a világbajnoki titulust, de e két válogatotton kívül legalább még kettő, de akár három trónkövetelő is akadhat, s ebbe a szűk csoportba tartozik Magyarország is, például az idei világligaezüst alapján. Mi természetesen minden zsigerünkkel nekik szurkolunk, de nem szabad elfeledni a friss világligagyőztes montenegróiakat és a kiszámíthatatlan és mindig veszélyes görögöket sem, hogy a házigazdáról ne is szóljunk.

A fentiekben leírtak miatt tehát nem is bocsátkozunk prognózisokba, ehelyett inkább csak annyit mondunk, hogy két hét tömör izgalom következik, s reményünk szerint a végén mi nevetünk!

Férfiak, A csoport: Magyarország, Olaszország, Németország, Grúzia. B csoport: Montenegró, Spanyolország, Málta, Franciaország. C csoport: Görögország, Horvátország, Hollandia, Törökország. D csoport: Szerbia, Oroszország, Románia, Szlovákia. A csoportmeccsek hétfőn kezdődnek (Grúzia–Magyarország, Szerbia–Románia), a helyosztók és a nyolc közé jutás július 22-én vasárnap van műsoron, a negyeddöntőket július 24-én játsszák, az elődöntőket pedig július 26-án. A végső helyosztókra, a bronzmeccsre és a döntőre július 28-án, szombaton kerül sor.

Nők, A csoport: Hollandia, Olaszország, Görögország, Franciaország, Izrael, Horvátország. B csoport: Magyarország, Spanyolország, Oroszország, Szerbia, Törökország, Németország. Ma (szombaton) az első csoportkör (Szerbia–Németország, Magyarország–Spanyolország) van műsoron, a csoportmeccsek július 21-éig tartanak. A negyeddöntőket július 23-án, az elődöntőket július 25-én játsszák, a helyosztókra, a bronzmeccsre és a döntőre pedig július 27-én, pénteken kerül sor.