2024. május 8., szerda

Két kiállítás egyben

Domján fametszetei, Kunos fotómanipulációi az újvidéki Vajdasági Múzeumban
Néprajzi motívumok gazdag választéka a képzőművészeti alkotásokon – részlet a kiállításból

Néprajzi motívumok gazdag választéka a képzőművészeti alkotásokon – részlet a kiállításból

Hogy férhet meg egy kiállításon két képzőművész, aki életében nem találkozott, emellett különböző korban különböző technikával alkotott? Ma estére kiderül, ugyanis a Vajdasági Múzeumban (Duna u. 37., egykori Szocialista Forradalmi Múzeum) 19 órakor megnyitják Domján József festő és grafikus (1907–1992), valamint dr. Kunos József fotómanipulátor kiállítását. Mivel a tegnap megtartott sajtótájékoztató alkalmával már betekintést nyerhettünk a közös kiállítás anyagába, meggyőződhettünk róla, hogy a színes fametszetekből készült lenyomatok, valamint a manipulált fotók megférnek egymás mellett. A „közös nevezőre” mégis Csáki Mihály, a Magyar Nemzeti Kereskedőház újvidéki irodájának képviselője mutatott rá, ugyanis a kiállítás az üzleti életen túl is aktívan tevő intézmény közbenjárásával jött létre.
– Ha szemügyre vesszük az 1956-ban emigrációba kényszerült Domján múlt századbeli alkotásait, láthatjuk, hogy a népművészetből, illetve a magyar történelemből és irodalomból táplálkozó fekete-fehér és különös színekben pompázó fametszetei egy-egy lapon, szinte lenyomatként kerülnek papírra. Réteg réteg hátán – ez a művelet jellemzi Kunost is, aki a XXI. század műszaki vívmányai, valamint a fotózás eszközeivel alkotta meg sajátos kifejezésmódját – fejtette ki Csáki.
Megtudtuk továbbá, hogy Domján művei Magyarországon és a tengeren túl is láthatók, ezenkívül érdekes, hogy a neves hollóházi porcelángyár különféle tárgyakon futtatja motívumait. Ezekből is láthatunk az újvidéki kiállításon, sőt vásárolhatunk is belőlük. A szervezők szerint méltányos árakat szabtak, a kiválasztott és kifizetett darabok viszont csak a kiállítás zárulásával, július 30-án vehetők át.
– Kétvágányú az út Magyarország és Szerbia között, és mi a kultúrában ezt fokozottan megéljük. Fejlődő kapcsolatainknak köszönhető ez a kiállítás is, melynek időzítése sem véletlen – mondta többek között dr. Drago Njegovan, a Vajdasági Múzeum igazgatója. Reményét fejezte ki ugyanis, hogy az EXIT-re érkező számos vendég között lesznek olyanok, akik nemcsak a zene kedvéért érkeznek Újvidékre, hanem a várost, és ezt a sajátos közép-európai kultúrát is szeretnék megismerni, amit képviselünk. A ma nyíló és július 30-áig látható kiállítás is jó alkalom lesz erre.
A sajtótájékoztatón jelen volt a szegedi születésű dr. Kunos József, a Balkán jó ismerője is, aki az utóbbi években a fotóművészetben találta meg az önkifejezés és a folyamatos fejlődés lehetőségét. Háromszoros Flickr Explore-­díjas amatőr fotóművész-manipulátor, saját magát egyfajta őskövületnek nevezi, hiszen a fotózás nála fekete-fehér technikát jelent, a fotók klasszikus eljárással való elkészítését, melyeket egymásra rétegzéssel, „manipulációval” varázsol új, sajátos digitális alkotássá.
– A képalkotás folyamata mindig is lenyűgözött, érdekelt. Leica R7-tel, Pentacon Six-szel, és Mamy RB7 fényképezőgéppel dolgozom. Ragaszkodom ezekhez a gépekhez, mégsem sorolom magam az ún. print művészetbe, ami alatt a klasszikus, „kézzel tapintható” művészi megjelenítést értem. Az elektronikus művészethez tartozom, hiszen ott vagyok jelen. A kész műveim elkészültük után két órával már az egész világon elérhetők, s ez fantasztikus. 2014 óta fotózom, 530 ezren nézték meg a műveimet, melyeket Flickren teszek közzé – mondta többek között.
Az újvidéki kiállítás valójában egy sorozatnak a része, mely Dunaújvárosból indult, és a tervek szerint Belgrádban, Szarajevóban, Zágrábban és Veronában folytatódik, vagyis azokon a helyeken, ahol a művész hosszabb időt töltött.