2024. április 25., csütörtök

Magyarkanizsa és Kistelek idegenforgalmának fellendítése a cél

A Tartományi Képviselőházban bejelentették az OASIS projekt kezdetét

Tegnap a Tartományi Képviselőházban megtartották az OASIS elnevezésű, Magyarország és Szerbia közötti Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program projektumának nyitó tanácskozását.

Nyilas Mihály: Magyarkanizsán olyan fejlesztésekre számíthatunk, amelyek célja sportpályák felújítása, illetve egy teljesen új, többfunkciós sportpálya kiépítése (Ótos András felvétele)

Nyilas Mihály: Magyarkanizsán olyan fejlesztésekre számíthatunk, amelyek célja sportpályák felújítása, illetve egy teljesen új, többfunkciós sportpálya kiépítése (Ótos András felvétele)

A pályázat értéke több mint 588 ezer euró, és uniós források társfinanszírozásával valósul meg. Célja a határ menti területek idegenforgalmi lehetőségeinek előmozdítása. A projektum révén szeretnének hozzájárulni Magyarkanizsa és Kistelek községek turizmusának a fellendítéséhez. A partnerek a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Vajdaság Autonóm Tartomány Európai Ügyek Alapja, Magyarkanizsa, valamint Kistelek község.

Nyilas Mihály tartományi kormányfőhelyettes, valamint oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár elmondása szerint külön jelentőséggel bír, hogy a titkárság sikeresen részt vett egy európai uniós pályázaton.

– Megpróbáltuk megtalálni azokat a témákat, amelyeket a tartományi költségvetésből különben is támogatunk. Szerettük volna ezeket megerősíteni úgy, hogy európai források is járuljanak hozzájuk, és tartalmukban a programok erősödjenek, nemzetközi jelleget kapjanak. Vezető partnerei vagyunk a projektumnak. Ennek keretében Magyarkanizsán olyan fejlesztésekre számíthatunk, amelyekkel a sportpályák felújítását, valamint egy teljesen új, többfunkciós sportpálya kiépítését valósíthatjuk meg. Évek óta Magyarkanizsán szervezzük meg a Tábor határok nélkül elnevezésű projektumot, amelynek keretében sok középiskolás találkozik. Azt szeretnénk, hogy a tábor nemzetközi jelleget öltsön. A turizmusra különösen nagy hangsúlyt helyezünk. Egy olyan telefonos mobil applikáció és weboldal készül el, amely tartalmazza majd az említett projekttevékenységeket a régióban. Egyesíti mindazt a tartalmat, ami gyorsan és hatékonyan elérhető lesz. Ez azt eredményezi majd, hogy sokkal többen látogatnak el Magyarkanizsára és Kistelekre – mondta Nyilas Mihály.

Domonics János Kistelek Városi Önkormányzatának projektmenedzsere (Ótos András felvétele)

Domonics János Kistelek Városi Önkormányzatának projektmenedzsere (Ótos András felvétele)

Domonics János Kistelek Városi Önkormányzatának projektmenedzsere elmondta, hogy az egyik tevékenység Kisteleken egy egészségügyi és egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadó központ kiépítésére irányul, továbbá a Kisteleki Termálfürdőt bővítik ki.

– Az Oasis pályázat keretében a bővítés egy 160 négyzetméteres részre irányul. Az építkezést követően fel is tudjuk szerelni bútorokkal és különféle egészségturisztikai eszközökkel, például masszázságyakkal, különböző vizes medencékkel, infraszaunákkal. Mindezt azzal a céllal, hogy kiegészítsük a turisztikai szolgáltatásainkat és vonzóbbá tegyük a kínálatot. A közös pályázat május 1-jén indult, és a tervek szerint jövő év augusztus 31-ig tart. Kisteleknek 351 eurós támogatása lesz az összköltségben – emelte ki Domonics János.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere hangsúlyozta, hogy a projekttevékenységek hozzájárulnak a község infrastrukturális fejlesztéséhez, a sportkapacitások bővítéséhez és a nyári ifjúsági tábor megszervezéséhez. Mindez azt a célt szolgálja, hogy fellendítsék az idegenforgalmat, valamint az ifjúsági és a gyógyturizmust.

– Magyarkanizsa egyik fő feladatának tekinti az idegenforgalom fejlesztését, sokkal erőteljesebben és jobban foglalkozunk ezzel a témával. A gyógyturizmus mellé különböző európai uniós projektek révén behoztuk a falusi, az ifjúsági és a wellnessturizmust is. Ez a pályázat különösen fontos a fiatalok számára. Magyarkanizsa a határhoz legközelebb fekvő községek egyike, mindennap szembesülünk az elvándorlással, így folyamatosan azon kell dolgoznunk, hogy olyan programokat és fejlesztéseket vigyünk a község területére, ami a fiataloknak is egyfajta visszatartó erő. Véleményem szerint ez a projektum igazán jó példa lehet arra, hogyan és milyen formában próbáljuk meg otthon tartani az ifjúságot, a munka mellett egyfajta életminőségi perspektívát kínálva nekik – húzta alá Fejsztámer Róbert.

Vidosava Enderić, az Európai Ügyek Alap igazgatója hozzátette: ez a projektum is arról tanúskodik, hogy egyre több vajdasági intézmény kapcsolódik be az európai uniós forrásokból megvalósuló pályázatokba.