2024. április 26., péntek

Balett-tánccal a szabadságba

Szergej Polunyin nyitja meg ma az EXIT-et

Az Szabadság névre keresztelt tizenkilencedik EXIT fesztivál ma este nyitja meg kapuit a közönség előtt. A tavalyi megnyitó emlékezetes maradt, az eseményt a neten élőben követő több tízezer néző számára is – akkor többek között az Újvidéki Színház színészei, Táborosi Margaréta koreográfiájára részleteket adtak elő a Haj című musicalből és Nick Vujičić, a világ egyik legismertebb motivációs tanácsadója tartott lelkesítő beszédet.

Ótos András felvétele (Archív)

Ótos András felvétele (Archív)

Az idén a nyitóünnepség „előzenekara” LP, vagyis Laura Pergolizzi lesz, akinek a Lost on You című slágerétől hangos a rádió. A hivatalos megnyitó csak ezután, 22:45 perckor esedékes. A látványosság abszolút főszereplője az ukrán balett-táncos, Szergej Polunyin lesz, aki a Hozier Take Me to Church című dalára komponált szólókoreográfiával lépett be a popkulturális köztudatba (a több mint huszonhárom millió kattintást érő You Tube-videó előtt „csak” a Londoni Királyi Balett első táncosaként ismerhette a közönség).

A huszonkilenc éves Polunyin nem csupán azzal emelkedett óriássá, hogy majdnem minden nagyobb társulattal fellépett már a Balsojtól a milánói Scaláig, hanem attitűdjével is: életcéljának tartja a balett megszabadítását az elitizmus mételyétől. A spektákulum zenei alapját a huszonöt tagú Almazian Symhony adja, amely klasszikusok és mai zenék egyvelegét nyújtja. A megnyitót belépőjegy nélkül is megtekinthetik élő közvetítésben az EXIT Facebook-oldalán.

A műsor este tizenegykor a szokásos tűzijátékkal folytatódik, majd a legendás The Knife zenekarból kiszakadt Fever Ray következik transzszerű hömpölygésével. Őt a hip-hop legenda Migos együttes követi a Nagyszínpadon.