2024. április 27., szombat
Európai Filmek 25. Fesztiválja, Palics–Szabadka

Több pénz, gazdagabb program

Nenad Dukić és Ilija Tatić a palicsi filmfesztivál sajtótájékoztatóján

Nenad Dukić és Ilija Tatić a palicsi filmfesztivál sajtótájékoztatóján

Az Európai Filmek 25. Fesztiválja szombaton kezdődik és egészen jövő péntekig vetítésekre kerül sor Palicson a szabadtéri színpadon és az Abbázia moziban, Szabadkán pedig az Eurocinemában és a Lifka Sándor Art moziban. A fesztiválról és az idei költségvetéséről Ilija Tatić, a palicsi filmfesztivál produceri teendőit végző Szabadegyetem igazgatója számolt be sajtótájékoztatón:

A fesztivál idei költségvetése megközelítőleg 24,5 millió dinár. Ez jelentősen nagyobb, mint tavaly, amikor viszont túlságosan kevés volt. Idén a művelődési minisztérium 9 millió dinárral járult hozzá a fesztivál lebonyolításához, a tartományi titkárság 4 millióval, a szabadkai önkormányzat 6 millióval, a Kreatív Európa program pedig 5,4 millió dinárral. Az ez évi költségvetés elegendő ahhoz, hogy a fesztivált az elképzelésünk szerint töltsük meg gazdag és színvonalas tartalommal. Több mint száz filmet tekinthetnek meg az érdeklődők, különböző programrészekben. Habár a filmfesztivál prioritása a filmek bemutatása, törekszünk arra is, hogy számos sokszínű kísérőprogram is vonzza a közönséget. Ilyen lesz egyebek közt egy kiállítás Milena Dravić tiszteletére, Rade Šerbedžija vasárnap 22 órától tart koncertet a szabadkai Jadran színpadon, 19-én szintén a Jadran színpadon 19.30-kor a Zombori Népszínház a Kad bi Sombor bio Holivud című előadását tekinthetik meg az érdeklődők, emellett könyvbemutatókra, műhelymunkákra és tanácskozásokra is sor kerül, a fesztiválpartik pedig esténként a palicsi Vitorlásklubban zajlanak. Rade Šerbedžija a Lifka Sándor-díjat is vasárnap veszi át, Brian Cox pedig minden bizonnyal hétfőn.

A versenyprogramról Nenad Dukić, a palicsi filmfesztivál új szelektora szólt:

Egy filmfesztivál programjának a válogatásánál az előbbi és az aktuális fesztivál közt eltelt egy évet vesszük figyelembe. Ezúttal viszont az aktualitásra törekedtem, mert úgy vélem, hogy a legújabb filmek érdeklik leginkább a közönséget és a kritikusokat. A versenyprogram tehát az idei év eddig megjelent filmjeire fókuszál. A szabadtéri nyári színpadon 12 filmet vetítünk majd. A nyitó- és zárófilmet versenyen kívül, mert ezek jelentős filmfesztiválokon nyertek díjat, és e filmek nem mérhetők össze például a kisebb fesztiválokon bemutatott vagy debütáló rendezők alkotásaival. A fesztivált a Boldog Lazzaro olasz film nyitja, amely a Cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díját nyerte el, és a Ne érj hozzám! című román–német alkotás zárja, amely a Berlinálén nyert Arany Medve-díjat. A versenyben levő filmek az Európát érintő aktuális problémákkal foglalkoznak. Társadalmilag elkötelezett alkotások ezek, amelyek egyebek közt a migránskérdés, a szociális helyzet, a faji megkülönböztetés, az európai értékek és erkölcsiség témáit feszegetik. Túlnyomórészt fiatal filmesekről van szó, ami azt jelenti, hogy az európai kinematográfia megújulófélben van. Korábban inkább a már jól ismert rendezők emelkedtek ki, néhány éve viszont azt tapasztalhatjuk, hogy a fiatalabbak, a friss világnézeteikkel, erőteljesebben törnek előre. Érdemes figyelmet fordítani a debütáló alkotókra, mert nagy valószínűséggel a következő filmjeikkel maradandó sikereket érnek el – fejtette ki Nenad Dukić.