2024. április 27., szombat

Csökkentik a béradót

A gazdálkodók számára két kedvező változást is bejelentett a héten Siniša Mali pénzügyminiszter

Még az idén elkészítik a keresetekre kivetett adó csökkentésére vonatkozó javaslatot, és a gyakorlatban januártól alkalmazzák a gazdálkodók számára könnyítést jelentő új megoldásokat.

A kormány illetékesei azt is fontolóra vették, hogy felgyorsítják az áfa-visszatérítést. Mali emlékeztetett arra, hogy az áfa visszatérítésének törvényes határideje 45 nap. Szerinte, ha valakinek rendezettek a papírjai, semmi ok arra, hogy ennyit várjon a pénzére.

A cégek számát tekintve Szerbia gazdaságának 99 százalékát a mikro-, kis- és közepes vállalatok képezik, és ezek adják a bruttó nemzeti termék 56 százalékát. A dolgozók 65 százalékát ezekben a vállalatokban alkalmazzák: csaknem 840 000 emberről van szó. A pénzügyminiszter a Szerbiai Gazdasági Kamarában a legjobb vállalkozónak járó díj átadása alkalmával azt mondta, hogy az állam csak tavaly 18,2 milliárd dinárral serkentette a kis- és közepes vállalatokat, ebből 7,6 millió vissza nem térítendő támogatás volt. A kormány igyekszik minél több pénzt teremteni az EU-s alapokból.

Mali kijelentette, hogy pillanatnyilag egyetlen rossz gazdasági mutató sincs. Az első negyedévben 4,6 százalékos volt a gazdasági növekedés, a cél az, hogy ezt egész évben megtartsák. Az év első felében több mint 30 milliárd dináros költségvetési többletet jegyeztek, az infláció pedig sohasem volt alacsonyabb és stabilabb, mint ebben az időszakban: 1-2 százalékos. Sikerült a társadalmi össztermék 60 százaléka alá szorítani a közadósságot, korábban viszont ez az arány elérte a 80%-ot is – mondta Mali. A kormány továbbra is a stabil gazdasági körülmények megteremtésén fáradozik. 10 bezárt vállalatra 18 újonnan megnyíló jut, ami a pénzügyminiszter megítélése szerint jó eredmény.