2024. április 27., szombat

A koprodukciós Baruffe a fesztivál legjobb előadása

Boris Liješević rendező, továbbá Kristina Savkov, Rada Đuričin, és Izudin Bajrović színművészek a díjazottak

Az ötödik Novi tvrđava teatar Fesztivál keretében Vida Ognjenović válogatásában a drámakedvelők július 3-ától 9-éig hat kiváló előadást láthattak Čortanovcin, a Stanković-villa szabadtéri, illetve a rossz idő miatt, az Újvidéki Színház színpadán.

Rada Đuričin (jobbról az első) (Bozsoki Valéria felvétele)

Rada Đuričin (jobbról az első) (Bozsoki Valéria felvétele)

A Filip Markovinović rendező, Venczel Valentin színművész és Gordana Đurđević Dimić színművész összetételű bizottság a sikeres fesztiváli produkciók között a legjobbnak Vito Taufera Baruffe c. vígjátékát minősítette. A fesztivál temperamentumos nyitó előadását a szlovén Gledališče Koper, a Slovensko gledališče Trst, a Gradsko pozorište Pula és a Pozorište Nova Gorica társulatok koprodukciójában láthatta a közönség. A legjobb rendezőnek járó díjat Boris Liješević, az újvidéki Pozorište Mladih társulat Anyegin előadásáért érdemelte ki. A legjobb női alakítás díját kapta meg a fiatal, újvidéki Kristina Savkov Tatjana szerepéért az Anyegin c. előadásban, Izudin Bajrovićot, a Lear királyt pedig a legjobb férfialakításért díjazták.

Rada Đuričin színművésznőt különdíjjal tüntették ki Vera Szergejevna alakításáért a belgrádi Vuk Karadžić Kultúrintézménynek a Tatjana Mandić Rigonat rendezte Šuplji kamen (A lyukaskő) előadásában.

A kitűnő produkcióknak, a hiteles művészeknek és a lelkiismeretes, talpraesett, emberszerető szervezőknek köszönhetően valóban színvonalas, élvezetes rendezvényként éltük meg az ötödik Novi tvrđava teatar Fesztivált, amelyre estéről estére sok-sok új fiatal érkezett szervezetten busszal Újvidékről és Belgrádból. A színházmisszió sikeres volt!