2024. május 8., szerda

A jó földeken is alacsonyabb a hozam

Oromi beszélgetés

Az Orom környéki földekről köztudott, hogy kiváló minőségűek, ám az idei terméssel senki nem elégedett maradéktalanul. Pejak Dejanék 55 hektáron gazdálkodnak. Az idei évben olajrepce, búza volt vetve földjeikbe, aminek betakarítása már befejeződött, a kukorica és a napraforgó természetesen még hátravan. Első alkalommal megpróbálkoztak az ipari zöldség zöldjével is.

– Idén, a szélsőséges és hóbortos időjárás következtében, hamar eljött a betakarítás ideje. A tavasz csapadékmentes volt, és a száraz időnek köszönhetően az árpát gyorsan elcsépeltük. Az olajrepce betakarítása az esős időszak miatt már körülményesebb volt. Sajnos a rengeteg csapadékkal járó időszak folytatódott a búza aratása idején is, komoly fejtörést okozva a gazdáknak, így az aratás egy egész hónapon keresztül tartott. Elaprózva történt a betakarítás. A múlt héten fejeződött be a rekordideig tartó búzaaratás.

– Milyen a hozam?

– Idén az árpa nagyon jól termett, talán kifejezetten erre az egy kultúrára lehet ezt mondani. A repce már alacsonyabb hozammal, de még mindig elfogadható termést adott, ahol a jégeső nem tett benne kárt. A búza hozama a tavalyihoz hasonló, de a minősége annál is rosszabb. Tavaly a szárazság okozta a rossz termést és minőséget, míg idén a rengeteg eső „mosta ki” a kalászosokat. Amely területre hamarabb érkezett meg az eső, ott még használt a növénynek, de ahol már az érett búzára hullott, ott csak rontott rajtuk. Nagyon széles spektrumban lehet behatárolni a hozamot, ugyanis 2400 és 3800 kg közti mennyiséget lehetett betakarítani holdanként. A hektolitersúly pedig mindössze 62 és 76 kg között mozgott, miközben jobb években 77–82 kg körül alakul.

– Milyen áron értékesíthető a kenyérgabona?

– Községünkben minden településén van átadóhely, sőt némelyikben több is, így a termelők maguk dönthetik el, melyik vállalatnak adják át, ha nem köti őket szerződés. A felvásárló vállalatok 16 dinár/kg körüli árakat szabtak meg idén, ezért a termelők nagy része eltárolja búzáját jobb árra várva. Ezzel az árral túlságosan egyik termelő sem lehet elégedett. A hozam 25–35 százalékkal alacsonyabb, mint egy átlagos évben. A gyenge minőség miatt pedig a felvásárlók levonnak az árból, ami így is siralmas, ugyanis a befektetések egyre nagyobb összeget igényelnek minden évben. Ma már 1 tonna búzát kell eladni 100 liter naftáért, nem beszélve a vetőmag, a permetszerek és a műtrágya költségeiről.

– Mit vetnek jövőre?

– Véleményem szerint kevesebb búzát, több árpát és olajrepcét.