2024. április 26., péntek

Családban és közösségben

Nemzetközi ifjúsági tábor zajlik Kishegyesen – Családban és közösségben való gondolkodásra nevelés a cél

Hétfőn kezdődött és szombatig tart a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének (VANCSESZ) nyolcadik ifjúsági tábora.

A helyszín ezúttal a kishegyesi Kátai-tanya, ahol a természetben, nyugodt körülmények között folyhat a munka. A tábor iránt az idén is nagy volt az érdeklődés – mondta el Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke.

– Ez a nyolcadik Családban és közösségben élni elnevezésű nemzetközi ifjúsági táborunk. Összesen 52 résztvevője van, három országból: Felvidékről, Magyarországról és hazaiak. A vajdasági résztvevők Péterrévéről, Adáról, Moholról, Topolyáról, Kishegyesről, Magyarkanizsáról, Horgosról, Martonosról, Kispiacról és a szórványból, Lukácsfalváról érkeztek. Ezt a tábort elsősorban a család, illetve a közösségépítés szempontjából tartjuk fontosnak.

Fontos, hogy rámutassunk a párkapcsolat kialakításának, a házasságnak és a családban való gondolkodásnak a fontosságára.

A 13–17 éves korosztály számára fontos, hogy rámutassunk a párkapcsolat kialakításának, a házasságnak és a családban való gondolkodásnak a fontosságára. Ebben a korosztályban már intenzíven kell foglalkozni ezekkel a kérdésekkel, hiszen ettől is függ, hogy a gyermekvállalásban is lássák a jövőjüket – mondta el az elnök, majd azzal folytatta, hogy a táborra sikerült olyan előadókat szerezni, akik átfogóan tudnak foglalkozni ezekkel a témákkal is. Emellett szó lesz az egészséges életmódról és a függőségi betegségekről is. A táborban előadó lesz Lakatos Zoltán, a Kék Kereszt korábbi elnöke, Telecski Borisz, a szabadkai szociális gondozói központ munkatársa, Fontányi Andor, a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének elnöke, Velez Teodóra aktivista és Ladányi Adrietta, a magyarkanizsai Vöröskereszt munkatársa. A táborban különféle foglalkozások lesznek.

– A táborban háromféle módszerrel dolgozunk, az egyik a nagycsoportos. Talán ezt alkalmazzuk a legkevesebbet, mert elég sok fiatal van. A másik a kiscsoportos foglalkozás, erre lesz leginkább alkalom, de emellett lesz egyéni foglalkozás is. Ezt olyan gyerekeknél alkalmazzuk, akiknél látjuk, hogy gondok vannak a magánéletben és a családban. Ezek a beszélgetések sokat jelenthetnek számukra – számolt be Krizsán, majd arról is szólt, hogy tábornak más céljai is vannak: a fiatalokat kimozdítani a mindennapi életből. Ennek érdekében nem használhatnak mobiltelefont a tábor ideje alatt. Ezzel szemben számos mozgási lehetőségük lesz, többek között lesz röplabdabajnokság, a fiúknak foci, a lányoknak fitnesz, séták, lovaglás és úszás a Topolyai-tavon – mondta az elnök.

– Igyekeztünk olyan programot összeállítani, ami változatos, és érdeklődésre tart számot a fiatalok részéről. Több olyan foglalkozás is lesz, amelyekben játékos versenyekre kerül sor. De lesz divatbemutató, bátorságpróba, szituációs játékok, szalonnasütés és diszkó is. Akik maradni tudnak a szombati táborzárás után is, azokkal részt veszünk a topolyai családi napon a tó partján – mondta Krizsán.

A VANCSESZ idei táborát a tartományi oktatásügyi titkárság, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.