2024. április 27., szombat
KERÉKPÁROZÁS - TOUR DE FRANCE

Sorakoznak a kihívók!

Nyugat-Franciaországban ma rajtol a 105. Tour

Végre eljött! – sóhajthatnak fel az országúti kerékpározás szerelmesei, hiszen a hétvégén kezdetét veszi a világ legnagyobb presztízsű s nemritkán legnehezebb háromhetese, a Tour de France. 22 csapat 176 versenyzője áll rajthoz ma (szombat) a nyugat-francia tengerparton fekvő Noirmoutier-en-l’Île városában, hogy nekivágjon a 21 szakaszra felosztott, 3329 kilométernyi, legtöbbször sík, nemritkán ijesztően meredek, olykor szeles és néha esős, csúszós útnak, amelyen naponta több órát tekernek majd. De mit is várhatunk az idei megmérettetéstől?

Kissé szokatlan módon a szervezők mindössze két pihenőnapot iktattak be a három hétbe. A nagy rajt után jövő vasárnapig szakadatlanul tart a verseny, s a kilenc egymás utáni etap már az első héten próbára teszi a kerekesek állóképességét. Az első, „hosszú” héten a hétfői csapatidőfutamon alakulhatnak ki nagyobb különbségek, míg az egész verseny csemegéjének számító, jövő vasárnapi, Roubaix-ban végződő szakasz tűnik a legizgalmasabbnak, hiszen összesen 22 kilométernyi macskaköves útszakasszal várja a bringásokat. A második héttől kezdetét veszik az ismert, legendás hegyeket felvonultató magashegyi napok, amelyeken az összetettcsaták nagy része zajlik majd. De kik is lesznek a főszereplők?

A 8-10 mezőnyhajrára esélyes etapból legalább egyet behúzhat Peter Sagan, a háromszoros világbajnok, aki hatodik zöld trikójára hajt, s bár a sprintermezőny tele lesz nagyágyúkkal, a ponttrikót a legtöbben már megelőlegezték a szlovák ásznak.

Az összetett verseny első számú kérdése, mint legtöbbször az elmúlt években: ki lesz képes tartani a lépést a doppingügyét épphogy letudó Chris Froome-mal, illetve a mögötte álló, eszméletlenül erős Sky csapattal. A négyszeres győztes, címvédő brit első számú riválisa az ausztrál Richie Porte lehet, és itt kell megemlíteni az idén „háromfejű” Movistart, amely Alejandro Valverdét, Mikel Landát és Nairo Quintanát is elhozta… Tom Dumoulin, a Froome mögötti Giro-második ugyancsak az események sűrűjében lehet, Vincenzo Nibalit talán nem kell külön bemutatni, míg egyesek az idén brillírozó, idén már két rangos szakaszversenyt behúzó szlovén Primož Rogličot emlegetik titkos favoritként…