2024. március 28., csütörtök
TÁBOR HATÁROK NÉLKÜL

A szavak hatalma

Közel egy hete annak, hogy Magyarkanizsán lezajlott a negyedik Tábor Határok Nélkül elnevezésű rendezvény. Vajdaság-szerte nagy hírnévnek örvend a tábor, amely több helység diákjait megmozgatja a nyári szünet első napjaiban.

A tartományi titkárság és a helyi önkormányzat által támogatott versenynek elsődleges célja, hogy a toleranciát erősítsék, mégpedig úgy, hogy a részt vevő diákok, akik 16 különböző iskolából érkeznek, esetenként más nyelvet is beszélnek, egy-egy csapattá kovácsolódjanak össze, és úgy vetélkedjenek a sport-, az ügyességi és történelmi, helytörténeti játékokban. A csapatok sorsolás útján alakulnak ki, így mindegyikben vegyesen vannak szerb és magyar diákok is, akik a verseny végén barátokként búcsúznak el egymástól.

Minden évben valami újat is hozzáadnak a szervezők a rendezvényhez, fenntartva a gyerekek érdeklődését, így azt is elérik, hogy vannak évről évre visszatérő vendégek is. Az Ana és Bastian Ifjúsági Központ magyarkanizsai vezetője, Bödő Marianna idén a szavak hatalmára hívta föl a figyelmet. Megjelent a közösségi oldalon egy frappáns megfogalmazás egy képpel:

„A múlt héten talált avar kori lelet még mindig a fővárosban van. Nem hivatalos értesülések szerint sikerült a memóriájához hozzáférni, amely igen érdekes adatokat tartalmaz Kanizsáról. Reméljük, hamarosan nyilvánosságra hozzák a tartalmat, és az iPad is visszakerül hozzánk. Sajnos ennek hiányában új képet sem tudunk közölni…”

Történt ugyanis, hogy a homokban elrejtett palatáblát iPadnak keresztelték. A szervező szerint ennek azért volt jelentősége, mert amellett, hogy a toleranciát helyezik előtérbe, fontos, hogy a tábor ideje alatt az oktató-nevelői jelleg is megjelenjen, idén ezzel arra hívták föl a figyelmet, hogy nem szabad mindent elhinni, amit az internet közvetít, utána kell nézni a dolgoknak, ami épp az iskoláskorú fiataloknál a legfontosabb, akik igencsak befolyásolhatóak.

– A megmozdulásunknak üzenete volt. Magyarkanizsa területén számtalan régi leletre bukkantak, innen jött az ötlet, hogy avar korinak tituláljuk a palatáblánkat, amely iPadként szerepelt, nekünk pedig az volt a célunk, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét arra, hogy az interneten keringő hírek nem mindig igazak, sőt általában a címek legtöbbször megtévesztőek, ők pedig sokszor csak a címig jutnak el. Mai világunkra a hatásvadászat miatt ez nagyon jellemző, nekünk pedig ilyenkor van alkalmunk a gyerekeknek megmutatni, példával illusztrálva alátámasztani azt, hogy az értő olvasás és az információrengetegben való megfelelő tájékozódás nagyon fontos – mutatott rá a szervező.

Jövőre kiszélesítik: egy IPA-projektnek köszönhetően nemzetközivé nő a tábor, biztosítva azt, hogy a fiatalok az ötödik rendezvényre is nagy kedvvel jöjjenek.