2024. április 26., péntek

Szülők iskolája indul Óbecsén

Óbecse községben évente nagyjából 300 kisbaba születik – az ő szüleik kapnak majd hasznos szakértői tanácsokat, szülők iskolája indul ugyanis az egészségházban.

A Rosa voda támogatásával és az Egészségügyi Minisztérium együttműködésével az elmúlt két évben Ub, Vranje, Požarevac, Kuršumlija, Surdulica, Sjenica, Srpska Crnja, Svilajnac, Bojnik és Batočina településeken indult ilyen iskola, és további kilenc helyen – Dimitrovgradban, Bosilegradban, Nišben, Boljevacon, Rumán, Opovón, Versecen, Užicében és Kočeljevón – tervezik a megnyitását. Ezáltal évente több mint ötezer család kap segítséget Szerbiában. A szülők iskolája az egészségházak felújított és felszerelt helyiségeiben kap helyet, ahol a gyermeket váró vagy a kisgyermekes szülők előadásokon, gyakorlatokon, műhelymunkákon vehetnek majd részt, s ezeken szakmai tanácsokat kaphatnak a várandóssággal, szoptatással, helyes táplálkozással és etetéssel, szüléssel és a babaápolással kapcsolatban. A szülőknek gyermekorvos, nőgyógyász, fogorvos és patronázs nővér segít majd, akik a következő hetekben részt vesznek a belgrádi Közegészségügyi Intézet akkreditált képzésén.
Bár a napokban megnyílt a szülők iskolája az óbecsei egészségházban, teljes kapacitással csak ősztől fog működni. A programokról pontos tájékoztatást a nőgyógyászaton és a gyermekorvosi rendelőben kaphatnak az érdeklődők.