2024. április 27., szombat
MUZSLYÁN

Németül tanulnak a felsősök

Tanúi vagyunk annak, hogy az angol nyelv minden más idegen nyelvet kiszorít a fiatalok mindennapjaiból. Ennek ellensúlyozása céljából szervezik meg – immár nyolcadik éve –, a német nyelvi tábort a bánáti Muzslyán.

A héten tartó táborban, melynek a Szervó Mihály Általános Iskola adott otthont, az általános iskola felsőbb osztályaiba járó 25 bánáti gyerek vesz részt.
A tábor célja továbbfejleszteni az iskolában szerzett nyelvtudást, valamint az, hogy a diákok megismerkedjenek egymással. Vannak közöttük olyanok is, akik már a jövőjükre is gondolva választották a német nyelvi tábort. A muzslyai Lázár Mónika gyermekorvos szeretne lenni és ezért fejleszti a német nyelvtudását. Mert, mint mondta, egy orvosnak lehetőleg minél több nyelvet kell beszélnie. Különösen a többnyelvű környezetekben.
A fiatalok manapság inkább választják az angol nyelvet. Azért is, mert a másik nyelveknél könnyebbnek találják.
– Az angol nyelv mindenfelől körülvesz bennünket, a német nyelvvel egy kicsit kevesebbet találkoznak a gyerekek. De éppen erre szolgál ez a német tábor, hogy érdekessé tegye a nyelvet, és játékos módon közelebb hozza hozzájuk. Ne érezzék úgy, hogy azt képtelenség megtanulni, vagy hogy nagyon nehéz – mondta Lóczi Valéria tanárnő.
Tapasztalható, hogy a fiatalok mostani korosztályait már sokkal intenzívebben foglalkoztatja az idegen nyelv tanulása, mint az a korábbi generációknál volt. A magyarittabéi Víg Melánia másodszor van a táborban. Elmondása szerint a nyáron Németországban vendégeskedik majd, és ezért szeretné gyarapítani a nyelvtudását. Barátaival, osztálytársaival sokat beszélgetnek az idegen nyelvek tanulásáról.
A tábor célja ugyanakkor az is, hogy tudatosítsák a fiatalokban a többnyelvűség fontosságát. Annak pedig éppen Bánátban volt nagy hagyománya.
– Jó együttműködésünk van a nagybecskereki Németek Egyesületével. Minden évben a tábor ideje alatt vagy ők látogatnak el hozzánk, vagy mi látogatunk hozzájuk. A tábor munkájában résztvevő gyerekek azt sem tudják, hogy valamikor mennyi német élt ezen a területen. Ezért is próbáljuk velük megismertetni a hagyományaikat, szokásaikat – mondta Koppi Juhász Gabriella tanárnő.
A tábornak a Szervó Mihály Általános Iskola adott otthont. A német nyelv tanulása mellett a tábor résztvevői megismerik a környék nevezetességeit és kirándulásra is elviszik őket. Többek között a Császár-tóra is ellátogatnak.