2024. április 27., szombat

Irán és az atomalkut továbbra is támogató országok pénteken találkozót tartanak

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter pénteken Bécsben találkozik az atomalkut továbbra is támogató országok diplomáciájának vezetőivel, hogy tárgyaljanak a 2015-ös nukleáris megállapodás fenntartásáról az Egyesült Államok kilépése után - adta hírül az IRNA iráni állami hírügynökség kedden.

A találkozót Irán kezdeményezte a maradó országokkal, azaz Nagy-Britanniával, Németországgal, Franciaországgal, Kínával és Oroszországgal. A megbeszélésen az egyezmény fenntartására tett európai javaslatot vitatják meg.
Washington idén május elején felmondta a 2015-ös atomalkut, és visszaállította a felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Donald Trump amerikai elnök többször elhibázottnak nevezte a megállapodást, és kijelentette: szerinte Irán nem tartja magát abban vállalt kötelezettségeihez. Az atomalku betartását ellenőrző Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ezzel szemben úgy tudja, hogy Teherán eleget tesz az egyezmény rá eső részének.
Az ötök biztosították Teheránt, hogy az Egyesült Államok távozása ellenére támogatják az atomalkut. Irán az kérte az európai országoktól, hogy dolgozzanak ki egy új gazdasági csomagot az amerikai büntető intézkedések hatásainak ellensúlyozására, amely meggyőzi őt arról, hogy érdemes továbbra is tartania magát vállalásaihoz. Ez eddig nehéznek bizonyult, mert az európai vállalatok nem szeretnék kockáztatni, hogy komoly pénzbírságot szabjanak ki rájuk az Iránnal való kereskedelem miatt.