2024. április 26., péntek

Innovatívan Vajdaságban

Harmincöt tudományos kutatás nyert támogatást

A Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság mintegy 30 millió dinárral támogatja a fenntartható fejlődéssel foglalkozó felsőoktatási és tudományos kutatómunkákat. A támogatásra május óta 139 pályázat érkezett, közülük 35 kérelmet részesítettek pozitív elbírálásban.

A szerződéseket dr. Zoran Milošević felsőoktatási és tudományos kutatási titkár tegnap adta át a felsőoktatási intézmények képviselőinek.

– Rendkívül fontos e projektumok szempontjából az intenzív együttműködés a gazdasággal, ezért nem csupán tudományos intézményeket részesítünk támogatásban, hanem szeretnénk intenzívebbé tenni a gazdasági szubjektumok és az intézmények közreműködését is. A pályázati kérelmek elbírálásakor az egyik legfontosabb szempont az átláthatóság, a 139 jelentkezési kérvény arról tanúskodik, hogy rendkívül szép arányban vannak jelen az elhivatott kutatók – hangsúlyozta Zoran Milošević.

Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási segédtitkár kiemelte, hogy a kutatások eredményei számos területen alkalmazhatóvá válnak.

A kutatások eredményei számos területen alkalmazhatóvá válnak (Fotó: Dávid Csilla)

A kutatások eredményei számos területen alkalmazhatóvá válnak (Fotó: Dávid Csilla)

– Összesen nyolc tudományterületre tér ki a támogatás. A nyertes pályázati témák között különféle projektumok szerepelnek, találhatók köztük olyanok is, amelyek célja a mezőgazdaság fejlesztése. A vajdasági földterületek minőségének vizsgálatát helyezi előtérbe az egyik nyertes projektum, emellett technikai és a technológiai fejlődést előnyben részesítő pályázatok is érkeztek. Ez mind azért fontos, mert ezekkel a pályázatokkal Vajdaság területén innovatívak lesznek e kutatók. A kutatások eredményeit később a gazdaságon belül vagy akár a társadalomtudományok területén is fel tudjuk használni. Olyan tudományágakat erősít a támogatás, amelyekre szükségünk van, ilyen például a nemzeti közösségek és kisebbségek vizsgálata, a nyelvhasználat kérdésköre, valamint a különféle hagyományok ápolása – mondta Halasi Szabolcs.

A nyertes projektumok között szerepel a Vajdaság területén forgalomban lévő cukrászati termékek vizsgálata is, projektumvezetője dr. Biljana Pajin, az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának tanára.

– A projektum során piackutatást végzünk a keksztermékeket illetően annak érdekében, hogy megtudjuk milyen mértékben tartalmaznak nehézfémeket és peszticideket. A projektum rendkívül fontos, hiszen nélkülözhetetlen, hogy fény derüljön arra, pontosan milyen összetevőket tartalmaznak azok a termékek, amiket Vajdaságban vásárolnak a fogyasztóink. Hiszen, mint tudjuk, főleg gyermekek fogyasztják ezeket a termékeket. A kamenicai Biotech laboratóriummal karöltve valósítjuk meg a projektumot, amelyre 900 ezer dinárt nyertünk a tartományi titkárságtól – ecsetelte Biljana Pajin.

Siniša Domazet, az Edukons Egyetem tanára beszámolt az intézmény legújabb projektumáról, amely egy önkormányzati modell kidolgozásán alapul, és különböző vészhelyzetek, például árvizek esetén válna alkalmazhatóvá.

– Úgy gondoltuk, hogy az időjárási viszontagságok és az árvízvédelem szempontjából fontos ennek a kérdéskörnek a vizsgálata, hiszen vidékünk évről évre ki van téve ilyen veszélyeknek. Az a célunk, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk a vajdasági önkormányzatok szintjén annak érdekében, hogy el tudjuk kerülni azokat a végzetes következményeket, amiket a viszontagságos időjárás okoz.