2024. április 27., szombat

Ingerszegény rendelő autistáknak

Újvidéken megnyílt az első, autistáknak kialakított orvosi rendelő. A belteret úgy rendezték be, hogy a lehető legkevesebb kellemetlen inger érhesse az érzelmileg igen érzékeny pácienseket.

Az autisták fogadására megnyitott rendelő a Kopernikusz utca 52. alatt működik, fontos létesítményről van szó, mert számukra nagyon sokat jelent az, hogy a rendelőben kellemes környezet fogadja őket, aminek köszönhetően kevésbé éri őket stressz, és ezáltal jobban kommunikálnak. Ezenkívül, az újvidéki autisták egyesülettel karöltve különféle oktatói tanfolyamokat indítanak az egészségügyi dolgozók és az Orvostudományi Kar hallgatói számára, akik önkéntesként dolgoznak majd az autisták számára kialakított új rendelőben – írja a 021.rs hírportál.

– Az orvosi vizsgálatok, legyenek azok rutinszerűek, vagy betegség miatt elrendeltek, nagy stresszel járnak az autista páciensek számára, mert rendkívül érzékenyen reagálnak az ismeretlen környezetre. Az új rendelő kiváló megoldást jelent a páciensek, az autisták családjának és az orvosok számára is, mert nagy mértékben megkönnyíti az orvosi vizsgálatot. Köszönettel tartozunk a VIP Mobile vállalatnak, mert ezúttal is sokat segített az autizmusban szenvedő pácienseinken, és érzékelhetőbbé tette helyzetüket a társadalomban – magyarázta Vesna Petrović, a szerbiai autista személyeket támogató egyesület igazgatóbizottságának az elnöke.

Az autistáknak kialakított rendelő minden szükséges egészségügyi felszereléssel rendelkezik, alapjában véve hasonlít a rendes orvosi rendelőkhöz, de a berendezés kevésbé ingerli a pácienseket, ezért több idejük lesz hozzászokni az új környezethez. Az újonnan kialakított helyiségben az autistáknak alkalmuk lesz részt venni demonstrációs gyakorlatokban, oktatói szakirodalom áll rendelkezésükre, vizuális-szimbólumos utasítások és pannók segítik majd őket abban, hogy megtanulják, hogyan kell viselkedni a rendelőben.

Az új rendelő annak a projektumnak a része, amelyet áprilisban kezdeményezett a digitális tanácsadás keretében a VIP Mobile és az Autisták Szerbiai Szövetsége.