2024. április 27., szombat

Fennmaradtunk!

Húsz éve önálló folyóirat a Bácsország vajdasági honismereti szemle
Hulló István, Németh Ferenc, Ricz Péter és Fábián Borbála

Kedden bemutatták a Bácsország honismereti folyóirat legújabb számát és a Bács-Bodrog Vármegyei Történelmi Társulat Évkönyvének reprintsorozatát a Szabadkai Városi Múzeumban. A egybegyűlt munkatársakat, szerzőket és érdeklődőket Hulló István, a Bácsország Vajdasági Honismereti Társaság elnöke köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatja a társaság értékmegőrző munkáját, így a folyóirat megjelenése ebben az évben biztosítva van. Ricz Péter, a folyóirat szerkesztőbizottságának elnöke a Bács-Bodrog Vármegyei Történelmi Társulat Évkönyvének reprintsorozatát mutatta be, és elmondta hogy a történelmi társulat 1883-ban alakult meg Zomborban, az akkori Bács-Bodrog vármegye székhelyén. A társulat Iványi István, a kiváló szabadkai helytörténész, kezdeményezésére 1885-ben megjelentette a társulat évkönyvét, amelynek a I. világháború végéig harminchárom száma jelent meg, és a legjelentősebb bácskai történészek munkáit jelentette meg. Ennek az évkönyvnek adják ki a reprint kiadását, amelynek eddig nyolc kötete jelent meg.
Dr. Németh Ferenc, a Bácsország főszerkesztője a folyóirat húsz éves múltját tekintette át, és kiemelte, hogy a folyóirat Csillag Károly 1904 és 1906 között megjelent lapjának a nevét vette fel, és először a Hét Nap mellékleteként indult útnak 1995-ben, majd 1998-ban önálló folyóiratként jelent meg.
– Húsz éve, hogy a vajdasági honismeret szolgálatában áll a Bácsország, miközben nem hanyagolja el az egykori Bács-Bodrog vármegye korábban egységes szellemi térségének gazdag múltját sem. Az elmúlt két évtized legnagyobb eredménye, az hogy fennmaradtunk, és sikerült fenntartanunk a folyóirat folytonosságát, mert voltak nehéz évek, amikor úgy tűnt, hogy a Bácsországnak be kell szüntetnie megjelenését. Létét minden egyes esetben az anyagi források hiánya veszélyeztette – mutatott rá Németh Ferenc, és hozzátette, hogy az anyaországból és a Magyar Nemzeti Tanácstál érkező forrásoknak köszönhetően a Bácsország megjelenése biztosított a jubileum évében.
Fábián Borbála olvasószerkesztő a Bácsország legújabb számát mutatta be, és elmondta, hogy a jubileum kapcsán a folyóirat bemutatja a folyóirat múltját, de az olvasók találnak olyan tanulmányokat is, amelyek az I. világháború végének és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóihoz kapcsolódnak.