2024. április 26., péntek

Szellemi, intellektuális jelkép

Tiszteletbeli doktori címet adományoztak az Újvidék Egyetem napján
Dr. Dimitrije Kamanin székfoglaló előadása (Ótos András felvétele)

Dr. Dimitrije Kamanin székfoglaló előadása (Ótos András felvétele)

Amellett, hogy a vajdasági, újvidéki egyetemi oktatás hagyományára tekintsenek vissza, az Újvidéki Egyetem napja az idén jó alkalomnak bizonyult arra is, hogy a tudományos együttműködés terén, a karok közötti kapcsolatok elmélyítéséért a tudományok tiszteletbeli doktora címmel tüntessék ki dr. Dimitrije Kamanin atomfizikust, az oroszországi Dubnai Egyesített Atomkutató Intézet Nemzetközi Együttműködési Osztályának igazgatóját. Az Újvidéki Egyetem Rektorátusának amfiteátrumában megrendezett ünnepségen prof. dr. Dušan Nikolić rektor méltatta Kamanint, aki a tiszteletbeli cím átvételét követően megtartotta székfoglaló előadását is. Az orosz tudós, nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozva, sokat tett azért, hogy szerb kutatók is részt vegyenek az oroszországi intézet munkájában, öregbítette az Újvidéki Egyetemnek és azon belül is a Természettudományi-Matematikai Kar Fizikai Tanszékének hírnevét, hozzájárult Szerbia csatlakozásához, taggá válásához az egyesített intézetben.

Az ünnepségen Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke azt mondta, az egyetem megalapításának 58. évfordulóján, s az oktatási intézmény napján parlamenti elnökként nem mondhat egyszerű, közhelynek számító mondatokat, el kell magát köteleznie arra, hogy a továbbiakban is mindig segíteni fogja a hazai és a külföldi akadémiai közösségek közötti kapcsolatok létrehozását és fejlesztését, kötelezettséget kell vállalnia arra is, hogy az előttünk álló időkben is támogatni fogja minden tudásszerzés alapját, a „miért?” kérdés állandó felvetésének küldetését. Rácsodálkozás, állandó felülvizsgálás nélkül nincs tudomány, hangsúlyozta Pásztor, majd aláhúzta, az számít igazán sikeresnek, aki jól át tudja hidalni a múltból származó, ránk hagyott tudás összessége és a jövőben szerzett ismeretek közötti teret.

Prof. dr. Dušan Nikolić rektor méltatta Kamanint (Ótos András felvétele)

Prof. dr. Dušan Nikolić rektor méltatta Kamanint (Ótos András felvétele)

A tudás egy lenyűgöző „üzeme” az Újvidéki Egyetem, melyet, éppen ennélfogva, kiemelt helyen kezel a tartományi adminisztráció is, fejtette ki beszédében Đorđe Milićević tartományi kormányfő-helyettes. A kabinet politikájáról szólva elmondta, az egyetem maximális tiszteletet és támogatást élvez, az idei tartományi költségvetésből félmilliárd dinárt fordítanak kutatási célokra, az egyetemi munka támogatására.

A város szellemi, intellektuális jelképének számít ma az Újvidéki Egyetem, az egyetemi város, jelentette ki Zdravko Jelušić, a székvárosi képviselő-testület elnöke, elválaszthatatlan szellemi és lényegi eleme Újvidéknek, tette hozzá. Éppen ezért, nagy felelősség hárul azokra, akik ma a döntéseket hozzák meg az egyetem jövőjével kapcsolatban, jegyezte meg. Meggyőződésének adott hangot, hogy a tiszteletbeli doktori címmel jutalmazott orosz tudós továbbra is megfelelő „nagykövete” lesz az újvidéki egyetemi oktatásnak.

A jelenlevőket köszöntötte az illetékes miniszter nevében dr. Ana Langović Milićević oktatásügyi államtitkár is, de Zombor polgármestere, Dušanka Golubović is felszólalt egy másik jelentős évfordulóról szólva, a zombori Norma első szláv tanítóképző iskola megalakulásának 240. évfordulójára emlékezett vissza.