2024. április 26., péntek

Szamárpaprikás, csánkos bab, csevap…

Jubileumi főzőverseny Kispiacon

A tizedik Nemzetek főzőversenyét tartották meg vasárnap Kispiacon, ahol rengetegen gyújtottak be a bográcsok alá.

A gasztronómiai remekeket felvonultató versenyt több kategóriában hirdették meg, a politikusok és a médiások is külön elbírálásban részesültek. Varbai András, a Chef Vajdasági Hagyományőrző, Idegenforgalmi és Gasztronómiai Szövetség elnöke, az I. Vajdasági Fehérasztal Lovagrend nagymestere, az egyik fő szervező elégedettségének adott hangot a tömeges részvétel és a Kispiacon kialakult jó hangulat miatt. Készült itt szamárpaprikástól a csánkos babon át a csevapig sok minden.

– Több mint száz benevezőnk volt a főzőversenyre leves, pörkölt és grill kategóriákban. Elsődlegesen azt tartjuk fontosnak, hogy mindenki tájjellegű étkeket készítsen. A zsűrink is nemzetközi, a résztvevők szintén, hisz mohácsi busók, mezőgecseiek, nagymadiak, székelyudvarhelyiek is részt vettek a versenyben. A kultúrműsorral pedig plusztartalmat teszünk hozzá a rendezvényhez, sőt sztárfellépőnk is van minden évben. Idén Lagzi Lajcsi szórakoztatta a közönséget nem kis sikerrel – mondta Varbai, aki civilben is igen jó hírnek örvendő mesterszakács.

A főzőversennyel párhuzamosan vásár is volt vasárnap Kispiacon, ami igen nagy múltra tekint vissza. Ennek kapcsán a helyi közösség elnöke, Szarapka Ede – aki maga is besegített a főzőverseny szervezésébe – elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt Varbai András kereste meg azzal az ötlettel, hogy találjanak ki valami rendezvényt, ami a vásárral párhuzamosan zajlik.

– A célunk az volt, hogy a Kárpát-medencei magyarságot egy területen próbáljuk összefogni, és úgy látom, ez a nap bizonyíték arra, hogy sikerült. Nem volt meddő ötlet ez tíz évvel ezelőtt, igazi közösségépítő rendezvénnyé nőtte ki magát a főzőverseny. A helyi közösségnek azért is fontos, hogy minél messzebbre eljusson a falu jó híre.

A helyi közösség csapata elsősorban a vendégei számára főzött marhapörköltet, de a hölgyek, a feleségek civil szervezetbe tömörülve Ékszer néven töltött káposztát főztek, valamint babból is négyszáz porciót osztottak szét a fellépőknek és vendégeiknek.

A tömeges rendezvény ideje alatt zajlott a nyolcadik gyermek-néptánctalálkozó is, de Lagzi Lajcsi fellépése után a zsűri is meghozta döntését. Bene Sándor zsűrielnök, mesterszakács szerint a legfontosabb mérce, hogy az összízhatás milyen.

– Hatodik alkalommal vagyok itt a kispiaci főzőversenyen, és azt tapasztalom, hogy évről évre színesebb a felhozatal és finomabbak az ételek. Az egész Kárpát-medence ízvilága itt van.

Arra a kérdésre keresve a választ, hogy milyen az igazán jó paprikás, a zsűri elnöke Mikszáth megfogalmazását is említette:

– A színe, mint a felbőszült bika vére, sűrű, csípős és jóízű. Valóban, minden ételnél, akár paprikásról, akár gulyásról beszélünk, de lehet szó akármiről: az arányok nagyon fontosak, az ízharmónia. Egy olcsó húsból is lehet nagyszerűt főzni, ugyanakkor egy drágából is lehet kevésbé jót készíteni.

A rengeteg benevezett étel közül nagyon sokat díjaztak, minden kategóriában több első, második és harmadik díjat is kiosztottak, így nagyon sokan tértek haza éremmel.