2024. május 8., szerda

„Kimosta” az eső a búzát

Gyenge a gabona minősége a Tisza-vidéken – Az árpa jobban fizet

Az elmúlt hétvége csapadékmentes időjárásának köszönhetően a Tisza-vidéken is végre nagyobb lendületet vett az aratás, a kenyérgabona betakarítása.

Az idei termésű búza minőségét lerontotta az eső (Gergely József felvétele)

Az idei termésű búza minőségét lerontotta az eső (Gergely József felvétele)

Sajnos a gazdák nem dicsekedhetnek a minőséggel, átlagos hozamok mellett a szem hektolitersúlya alig éri el a szabványban előírt 74 kilót (száz liter búza kilogrammban kifejezett tömege). A felsőhegyi Napredak szövetkezetben a szerződéses termelőktől eddig átvett mintegy 500 tonna búza nagy része alig éri el a 70-es hektolitersúlyt, még 66-os értéket is mértek. Az ilyen gyönge minőségű búza már csak takarmánybúza minősítést kaphat, és ennek megfelelően a termelők is kevesebb pénzre számíthatnak.

A rendszeres és kiadós esőzések, a sok csapadék, ahogyan mondani szokták: „kimosta a búzát”. Elmosta az eső a minőséget. A Napredak Földműves-szövetkezet a csantavéri Gebi takarmánykeverő cégnek (a Prosperitati-szerződések alapján) és a zentai Žitopromet részére vásárolja föl a kenyérgabonát. Amint azt Sándor József, a Napredak vezetője elmondta, a Felsőhegy határában termett búza közül mindössze néhány, főleg Oromhegyes környéki gazda búzája érte a kenyérnek való gabonaminőséget, a minimális 74-es hektolitersúlyt. Adorján és Oromhegyes környékén a kevesebb esőnek köszönhetően akadt még 75-ös minőségű búza is. A korábbi években az átlagminőség gyakran megközelítette a 80 kilogrammos hektolitersúlyt.

A nedvességtartalomra fokozottan kell figyelni (Gergely József felvétele)

A nedvességtartalomra fokozottan kell figyelni (Gergely József felvétele)

A búza aratásakor a csapadékos időjárás miatt a nedvességre is fokozottan oda kell figyelni. A csantavéri Gebi Kft. a takarmánybúzát 16 százalék nedvességtartalomig veszi át, míg a Žitopromet a szabványos 13 százalékon felül egészen 20 százalékos nedvességig átveszi a búzát, azzal a kikötéssel, hogy 15 százalék feletti értékek esetén a szárítás költsége a termelőt terheli.

Az árpa aratása gyakorlatilag befejeződött. A Napredakban még a napokban is átvették, vásárolták fel a takarmányárpát és a sörárpát. A takarmányárpának ismert az ára. Aratás kezdetén forgalmi adóval együtt 17 dinárt fizettek érte, majd némi visszaesés következett be, jelenleg forgalmi adóval együtt 16,50 dinárt fizetnek a felvásárlók a takarmányárpáért. A kifizetés folyamatos. A sörárpából a szerződések alapján 500 tonnát vettek át, amelynek az ára minőségtől függően forgalmi adóval együtt 17 és 17,50 dinár között várható kilogrammonként.

A búza felvásárlási ára még mindig nem végeleges, ahogyan azt már megszokhatták a termelők az elmúlt években. Úgy hírlik, hogy az MK Kommerce 15,50 dinárnál többet (forgalmi adóval együtt) sem kínál a kenyérgabonáért. A Gebi Kft.-ben 16,60 dinárral számolnak. A zentai Žitoprometban egyelőre várakozó állásponton vannak, a piaci ár kialakulására várnak. Az igazgató elmondása szerint a hét közepén már tudni fogják az idei felvásárlási árat.

A rossz minőségű búza tükrében elmondhatjuk, hogy valamivel jobban jártak azok a gazdák, akik kenyérgabona helyett árpát termesztettek.