2024. április 27., szombat

A Tisza nem ismer határokat

Negyedszer ad otthont a magyarkanizsai Tisza-part a toleranciát és a multikulturalizmust támogató és előtérbe helyező rendezvénynek, a Tábor határok nélkülnek. A vetélkedőkön alapuló tábor két váltásban zajlik, az elsőnek éppen most szombaton volt az első döntője, de hamarosan érkeznek az új csapatok is Magyarkanizsára. Az első tábor június 20-ától 27-éig tart, ebben eddig nyolc iskola diákjai vettek részt. Vasárnap délután pedig megérkeztek további nyolc vajdasági iskola versenyezni kívánó tanulói. A csapatokat sorsolás útján állítják össze, és arra törekednek, hogy magyarok és szerbek vegyesen legyenek egy-egy csapatban. Az Ana & Bastian Ifjúsági Központ a fő szervező, melynek magyarkanizsai elnöke, Bödő Marianna naponta figyelemmel kíséri a vetélkedőket, és lapunknak nyilatkozva kifejtette, miért is tartják fontosnak ezt a rendezvényt:

– Minden évben igyekszünk ezeken a játékokon keresztül úgy összekovácsolni a különböző nemzetiségű fiatalokat, hogy ők maguk érezzék szükségét egymás nyelvét beszélni és megérteni egymást. Ezek a játékok vidám formái a barátkozásnak, és meg is hozzák minden évben a gyümölcsüket. Hogy a diákok jól érzik magukat a táborban és Magyarkanizsán, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy vannak visszatérő vendégeink, nagyon sok fiatal van, aki évről évre részt vesz a játékokban, de ugyanez mondható el a tanárokról is. A tábor célja a nemzetiségek közötti tolerancia népszerűsítése a fiatalok körében, szeretnénk, ha Magyarkanizsa olyan központtá válhatna – a határ közelségét számba véve –, mely nemcsak vajdasági, hanem nemzetközi viszonylatban megállja a helyét, éppen ezért jövőre még nagyobb lesz ez a tábor – mondta Bödő Marianna.

A magyarkanizsai polgármester is kilátogatott a vetélkedő első döntőjére, és elmondta, hogy egymás megismerése egy olyan út, amit nem biztos, hogy otthon a saját közegükben is megtehettek volna a diákok. Erre adódik lehetőség Magyarkanizsán a tábor jóvoltából.

– Megemlítendő, hogy van egy nyertes IPA-pályázatunk is, Magyarország és Szerbia együttműködésével. Ebben az újvidéki titkárság is partner, továbbá Magyarkanizsa község és Kistelek. Ez reményt ad arra, hogy jövőre már nemzetközi szintre tudjuk fejleszteni ezt a tábort – mondta biztatóan a polgármester.

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság hathatósan támogatta a tábort, éppen ezért Nyilas Mihály titkár is ott volt a szombati döntőn.

– A szándék az volt, hogy a multikulturalizmus és a tolerancia szellemében közelebb hozzuk egymáshoz a középiskolásokat a nyár kezdetén. A diákok barátkozzanak, érezzék jól magukat, a nyelvi akadályokat leküzdve töltsenek egy kis időt Magyarkanizsán, majd vigyék haza ezt a szellemiséget – mondta.

A legjobbak minden évben utazást nyernek a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság jóvoltából, a diákok pedig maguk között meghatározzák, ki érdemli meg a fair play díjat. Az első körben a Propali sportisti nevet viselő csapat nyerte a külföldi utazást szombaton este Magyarkanizsán.