2024. április 26., péntek
A korai barokk zene fesztiválja

Még két gazdag zenei est a Zsinagógában

A párás forróságban a barokk zene lelket betöltő, felüdítő, egyben csodálatosan nyugtató hatását érezhette meg az, aki ott volt a Zsinagógában, a fesztivál harmadik koncertjén szerdán, amikor a korai barokkzenei műveket népszerűsítő osztrák és a hazai zeneakadémia kiváló tanárai, szólistái léptek fel. A németországi Christian Hilz baritonénekes, valamint az olaszországi Martino Noferi és az ausztriai Ilja Korol barokk oboán, illetve barokk hegedűn és barokk violán, André Laurent O’Neil barokk csellón, Predrag Gosta csemballón és orgonán, Ivana Zavičić és Dušica Blaženović barokk hegedűn, Ana Torbica barokk violán, Andrej Jovanić theorbán (a lantok családjába tartozó olasz hangszer), Vojislav Despotović violonén muzsikált, valamint Zorica Pavlović és Višnja Dimitrijević mezzoszoprán adták elő J. S. Bach és Telemann műveit. Így emlékeztek meg Bach születésének 333. évfordulójáról. Előadásukban felemelő volt hallgatni J. S. Bach Ich habe genug kantátáját ( BWV 82) és G. Ph. Telemann G-dúr violakoncertjét (TWV 51:G9) .

A vasárnapi koncerten, 20 órakor a Zsinagógában Bojana Dimković és Dušan Toroman csemballón, az olaszországi Martino Noferi barokk oboán, az egyesült államokbeli Justin Bland barokk trombitán, az ausztriai Ilia Korol barokk hegedűn fog Bach, Händel és Vivaldi műveiből muzsikálni.

A fesztivál zárórendezvényén, kedden, 20 órai kezdettel a Zsinagógában fellép a belgrádi Ansambl Studija za ranu muziku együttes Predrag Đoković vezényletével és a New Trinity Baroque együttes egyesült államokbeli, illetve szerbiai művészei: André Laurent O’Neil viola da gambán, Predrag Gosta pedig orgonán zenél, és fellép Radoslava Vorgić szopránénekesnő. Az együttes 25. születésnapja alkalmából előadja William Byrd&Thomas Tallis motettáit, továbbá François Couperin születésének 350. évfordulója tiszteletére a zeneszerző Leçons de Ténèbres művét.

Az újvidéki zenei redezvény a belgrádi XIII. Nemzetközi Korai Barokkzene Fesztivál, a Korai Barokkzene Vajdasági Egyesülete és Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága együttműködésével valósul meg.

Az 500 dináros belépőjegyek megvásárolhatók a koncert színhelyén 2 órával a rendezvény kezdete előtt, az online vásárlás pedig elrendezhető a szervező Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága www.muzickaomladina.org honlapján.