2024. április 27., szombat

Legalizált zentai piacok

Ülésezett a képviselő-testület

A zentai képviselő-testület tegnapi ülésének döntései közül talán legközvetlenebbül az a rendelet érinti a polgárokat, amely megszabja, hogy az értékesítési létesítményeken kívül mely közterületeken lehet termékeket árusítani.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Eddig ugyanis csupán a központi piacon és a vásártéren volt hivatalosan engedélyezve az árusítás, most pedig valójában legalizálták azoknak a „kis piacoknak” egy részét is, amelyeken eddig is foglalkoztak kereskedelemmel, de a felügyelőség megbüntethette az árusokat. Ezentúl az „új” piactereken a bejegyzett termelők mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeiket, illetve az iparosok saját áruikat árusíthatják 7 és 19 óra között. A kihelyezett pultok használói kötelesek illetéket fizetni, a kommunális felügyelő kérésére pedig fölmutatni a regisztrált termelői igazolást és más dokumentumokat.

Ezentúl tehát Zentán a Tornyosi út mellett (Radivoj Ćirpanov utca sz. n.) elhelyezett pultokon, a homoki bolt előtt és az Újsor utcában elhelyezett pultokon szabad árusítani, a falvakban pedig a bejáródott piactereken. Más helyszínen tilos akár élelmiszer, akár tüzelő vagy egyéb termék árusítása.

A képviselő-testület a keddi ülésén elfogadta a 2017. évről szóló községi költségvetési zárszámadást. Czegledi Rudolf polgármester elmondta, hogy az Állami Számvevőszék 90 napos határidőt adott a korábbi hiányosságok pótlására, s nemrégen az ÁSZ elfogadta a javításokat. Emellett egy független könyvvizsgáló is ellenőrizte a zárszámadást. A polgármester megjegyezte, hogy bár a tervezett bevétel tavaly csak 85 százalékban valósult meg, a fölhasználók 100 százalékban megkapták a számukra előirányzott eszközöket.

A 15 napirendi pont közül élénk ellenzéki visszhangot váltott ki a Szociális Védelmi Központ múlt évi munkájáról készült jelentés. Elsősorban amiatt, mert az intézmény képviselője nem jelent meg az ülésen. Főként olyan megjegyzések hangzottak el, hogy – a felszólalók információi szerint – a szociális központban nem érvényesül kellően a kétnyelvűség, vagyis a magyar nyelvtudás hiányára utaltak.

Hasonlóképp bírálták a gyermekjogi tanács jelentését, elsősorban a munkáját, arra utalva, hogy beszűkült a munkája, nem foglalkozik néhány területtel, amelyek a tevékenységi körébe tartoznának.

Az ülésen sok vita folyt az ügyrendi szabályzat és más dokumentumok szakaszainak (jogi) értelmezése körül, emellett az ellenzéki képviselők hiányolták a televíziós közvetítést, mondván: a polgárok így nem jutnak kellő információhoz.