2024. április 27., szombat

Elballagtak az ovisok

Több mint száz gyermek fejezte be Kishegyes községben az óvodát – A Pán Péter Gyermekintézmény az idén is megszervezi a nyári ügyeletet

Lezajlott a ballagás a Pán Péter Gyermekintézmény mind a négy óvodájában. Kőműves Gizella, az intézmény igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy a gyerekek felkészültek az iskolára.

– A Pán Péter Gyermekintézmény óvodáiból összesen 106 iskola-előkészítős gyermek került ki az idén. A ballagás nagyon szépen lezajlott, minden óvoda maga szervezte meg, a körülményeiknek, az igényeiknek és a kreativitásuknak megfelelően. A bácsfeketehegyi óvodában 43 ballagó óvodásunk volt, az esemény a kultúrotthonban zajlott le. Szeghegyen két csoportban összesen 29 gyermek volt, és az intézményben búcsúztatták el őket. Kishegyesen a központi óvoda udvarában szerettük volna megtartani a ballagást, mivel nagyon szép, zöld, és hűvös környezet. Az időjárás azonban közbeszólt, így a helyi közösség közbenjárásával a színházteremben tartottuk meg. Ettől függetlenül ez a ballagás is nagyszerűen sikerült. Kishegyesen 35 gyermek fejezte be az óvodát. Ezek a gyerekek teljes mértékben felkészültek az iskolára, az óvónőknek és a szülőknek köszönhetően – mondta el az igazgatónő.

A ballagással párhuzamosan megtörtént a beiratkozás is az intézmény óvodáiba. Körülbelül annyian iratkoztak be, mint amennyien befejezték az ovit – tudtuk meg Kőművestől.

– Jelenleg stagnál a gyerekek létszáma, de ismerve a születési adatokat, elmondhatjuk, hogy a jövő év nagyon kritikus lesz. Sokkal kevesebb gyermek születik, mint a korábbi években, és ezt a mi intézményünk, a későbbiekben pedig az iskolák is meg fogják érezni – számolt be az igazgatónő, majd az iratkozás kapcsán elmondta még, hogy a szülők választhatnak, hogy az intézmény mely óvodájába íratják be a gyereket. Ennek során elsősorban a gyerek igényeit kell figyelembe venni, véleménye szerint a legjobb, ha az anyanyelvén tanulhat. Ezt már a bölcsődénél is figyelembe kell venni, mert itt alakulnak ki azok a készségek, amikre a későbbiek során szüksége lesz a gyermeknek.

Mint a korábbi években, a Pán Péter Gyermekintézmény most is szervez nyári ügyeletet. Ez a kishegyesi központi óvodában lesz, és eddig 14 gyermeket jelentettek be. Az ügyelet július végéig működik – mondta el Kőműves, majd külön hangsúlyozta, hogy az intézmény a közelmúltban hangtechnikai felszerelést kapott az önkormányzattól. Az intézmény mind a négy óvodájába jutott egy-egy aktív hangfal és drót nélküli mikrofon. Ezeknek a ballagás során is nagy hasznát vették, de számos olyan rendezvényt is tartanak a tanév során, ahol ezt maximálisan ki tudják használni – fogalmazott az igazgatónő.