2024. április 26., péntek

Nem indul eljárás Vučić ellen

A Felső Bíróság az államfő mentelmi jogára hivatkozva utasította el Vuk Jeremić keresetét

A belgrádi Felső Bíróság polgári peres részlege még június 8-án elvetette Vuk Jeremić, a Néppárt elnökének Aleksandar Vučić, köztársasági elnök elleni, becsületsértés címén benyújtott keresetét. A bíróság nem megengedettnek minősítette Jeremić keresetét, a szerb alkotmány 35. szakaszának 2. bekezdésére és 119. szakaszára – államfői mentelmi jog –, valamint a köztársasági elnökről szóló törvény 11. szakaszára – a kötelmi viszonyokról szóló törvény 172 szakaszával kapcsolatban – hivatkozva. Amennyiben Jeremić elégedetlen a Felső Bíróság határozatával, az ellen 15 napos határidővel nyújthat be panaszt.

A Néppárt közleményben fejezte ki elégedetlenségét a döntés kapcsán. Mint kifejtették, Jeremić nem Vučić az államfő, hanem Vučić a polgár ellen nyújtott be keresetet becsületsértés címén, a bíróság mégis az államfő mentelmi jogára hivatkozva vetette el a keresetet. A bíróság ezzel Aleksandar Vučić ügyvédjévé avanzsált, teszik hozzá a közleményben, mint ahogyan azt is, hogy ez a magatartás és döntés veszélyes precedenst teremt. A bíróság ezzel kimondta, hogy a törvények nem vonatkoznak Aleksandar Vučićra, valamint átgázolt a szerbiai alkotmányban szavatolt emberi jogokon, fejtette ki a Néppárt.

Jeremić június elején nyújtott be keresetet becsületsértés címén Vučić ellen, miután az államfő nemzetközi rablóbanda tagjának nevezte a politikust.