2024. április 27., szombat

Mától egyetemi jelentkezés

Az Újvidéki Egyetem és a szakfőiskolák péntekig fogadják a felvételizni szándékozókat

Mától jelentkezhetnek az érettségizett diákok az Újvidéki Egyetem karaira, illetve több szakfőiskolára is. A jelentkezéseket 22-éig fogadják, a felvételi vizsgákra június 27-e és 29-e között kerül sor, míg a fennmaradt szabad férőhelyekre a pótjelentkezés szeptember 3-án és 4-én lesz, a felvételi vizsgát szeptember 5-én, 6-án és 7-én tartják.

Az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karán alapozó szaktanulmányokon 160 leendő első évest várnak, ebből 60 diáknak lesz lehetősége az államköltségvetés terhén tanulni. A Természettudományi-Matematikai Karon 30 önköltséges hallgatót várnak, míg az Orvostudományi Kar alapozó szaktanulmányára 93 leendő orvostanhallgatót várnak, 35 hallgató a költségvetés terhén kezdheti meg tanulmányait. A Sport- és Testnevelési Kar alapozó szaktanulmányán 25 államilag nem támogatott helyet biztosítanak a leendő hallgatóknak.
Az Újvidéki Egyetem alapképzéses formában megvalósuló karai közül a Mezőgazdasági Kar 680 gólyát vár, 515-en az állami költségvetés terhén tanulhatnak, a Technológiai Karon 255 elsőévesnek biztosítanak helyet, 225 hallgató az állami költségvetés terhére kezdheti meg a tanulmányait. Az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán 780 leendő joghallgatót várnak, 177-en a költségvetés terhén tanulhatnak. A Közgazdasági Karra összesen 783 elsőéves hallgatót várnak, 561-en államilag támogatott formában kezdhetik meg tanulmányaikat. A Művészeti Akadémiára, ahol egyes szakok magyar nyelven is megnyílnak, 234 jelentkezőt várnak, itt a költségvetés terhén 154 hallgató tanulhat majd. Az Építőmérnöki Karon 134 helyre várják a hallgatókat, 110-en a költségvetés terhén képezhetik magukat. A nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Egyetemen 410 leendő hallgatót várnak, 249-en állami finanszírozottként. A Sport- és Testnevelés Karra 350 gólyát várnak, közülük 163-an részesülhetnek állami támogatásban. A Műszaki Tudományok Karán alapképzésre összesen 2534 elsőévest várnak, állami támogatásban 1433 hallgató részesülhet. A Természettudományi-Matematikai Karon 783 leendő elsőévesből 561 kezdheti meg tanulmányait a költségvetés terhére, míg az Orvostudományi Karon a 164 leendő orvostanhallgatóból 100 tanulhat az állami költségvetés terhén. A Pedagógiai Karon 204 hallgatónak biztosítanak helyet a következő tanévben, 112 hallgató állami támogatással kezdheti meg tanulmányait.
Az osztatlan képzéseken is várják a leendő elsőéveseket, itt a Mezőgazdasági Karon 60, az Orvostudományi Karon 462, míg a Természettudományi-Matematikai Karon 140 hallgatót várnak. Azoknak a hallgatóknak, akik szerb nyelven szeretnék folytatni tanulmányaikat az Újvidéki Egyetemen, a Magyar Nemzet Tanács felzárkóztató szerb nyelvi képzést szervez tanulmányaik megkezdése előtt. Az Újvidéki Egyetemen a jelentkezési határidő június 20-ától 22-éig tart, első körben a felvételi vizsgákra június 27-én, 28-án és 29-én kerül sor, míg a pótjelentkezés szeptember 3-án és 4-én lesz, a felvételi vizsga pedig szeptember 5-én, 6-án és 7-én lesz.
Az Újvidéki Egyetem szabadkai székhelyű Építőmérnöki Karának két szakára összesen 134 hallgatót várnak, 110 leendő elsős kezdheti meg tanulmányait a költségvetés terhére. A jelentkezés is június 20-án kezdődik, a felvételi vizsga pedig június 29-én lesz. A szabadkai Közgazdasági Karon, ahol a jelentkezés szintén ma kezdődik, összesen 314 hallgatót várnak, ahol 195 elsős a költségvetés terhére kezdheti meg tanulmányait. A bujanováci kirendeltségre 90 államilag támogatott szabad helyet biztosított a Kar. Az Újvidéki Egyetem zombori Pedagógiai Karának 4 szakára összesen 204 leendő elsőst várnak, közülük 122 hallgató tanulhat a költségvetés terhére.
Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karára összesen 976 hallgató iratkozhat majd be, 544 hallgató részesülhet állami támogatásban. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar nyelv és Irodalom Tanszékére 25 hallgatót várnak, 20 hallgató állami támogatással tanulhat. A Karon a tandíj egy szemeszterre 65 ezer dinár.
A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra 55 hallgatót várnak, 35 hallgató tanulhat a költségvetés terhére. Az ide jelentkező diákok okleveles tanító, valamint okleveles óvodapedagógus szakra jelentkezhetnek. A felvételi vizsga mellett a jelentkezőknek a június 25-én megszervezett képességvizsgán is teljesíteniük kell. Itt is ma kezdődik a jelentkezés.
A szabadkai Műszaki Szakfőiskolán is lehetősége van a hallgatóknak az anyanyelven való továbbtanulásra. Összesen 210 új hallgatót várnak, közülük 160-an tanulhatnak a költségvetés terhére. A Műszaki Szakfőiskolán 8 alapképzésre lehet jelentkezni, itt is mától fogadják a jelentkezéseket.
Azoknak a hallgatóknak, akik szerb nyelven szeretnék folytatni tanulmányaikat az Újvidéki Egyetem valamelyik karán, a Magyar Nemzet Tanács felzárkóztató szerb nyelvi képzést szervez az egyetemi tanulmányok megkezdése előtt. Az itthon továbbtanulóknak a Magyar Nemzeti Tanács további lehetőségeket biztosít, tanulmányaik megkezdése és sikeres elvégzése érdekében, erről a Magyar Nemzeti Tanács honlapján tájékozódhatnak a leendő hallgatók.