2024. április 24., szerda

Fatörzs torlaszolta el az utat

Az utóbbi hetekben több fa is kidőlt, vagy derékba tört a városban, szerencsére csupán anyagi kárt okozva. Egy eltisz az alatta parkoló gépkocsi tetejét préselte össze, egy vadgesztenye pedig egy kandelábert tört össze.

Útakadály a városközpontban (Fotó: Fekete J. József)

Útakadály a városközpontban (Fotó: Fekete J. József)

Érdekes módon a rejtélyes fakidőlések mind a szűk városközpontban, forgalmas helyeken történtek. Miként a legutóbbi is, a Toza Marković utcában, ráadásul csúcsidőben, délután fél háromkor. Egy 20 méternél magasabb bogyófa dőlt ki gyökerestől, keresztben az úttesten, úgyhogy itt egy időre megbénult a közlekedés.
Miként a korábbi esetekben, most se állítható bizton, hogy mitől is dőltek ki a fák. A viharos szél biztosan hozzájárult, de az autóra borult celtisz például teljes szélcsendben adta meg magát sorsának. Egyes helyeken korhadt volt a fatörzs belseje, máshol egészséges, mégis derékba tört.
A Toza Marković utcában úttorlaszként heverő bogyófához gyorsan kivonultak a Zelenilo kommunális közvállalat favágói, akik elszállították a rönköt és elindulhatott a közlekedés.
A mostani eset kétségkívül újabb figyelmeztetés, hogy a város teljes területén új facsemetékkel kell pótolni az elaggot és rossz állapotban lévő celtiszeket – bogyófákat.
Pénteken igazgatócserére kerül sor a város zöldövezeteiért felelős Zelenilo közvállalat élén, így ez a feladat már az új igazgató hatáskörébe kerül.
A közvállalat egyébként stratégiai alapon, tervszerűen jelenleg is frissíti a városi fasorokat. Faiskolájában mintegy 6 000 bogyófát nevel, köztük gömbalakú koronájúkat, amelyeket a felső vezetékek alá ültetnek, mert ezek ágai nem nőnek be vezetékek közé.