2024. április 27., szombat

Száztízszeres véradó

Konc Gyula lánya és felesége is önkéntes véradó

Az önkéntes véradók világnapja alkalmából a Vöröskereszt zentai szervezete elismerő okleveleket adott át a sokszoros véradóknak.

Konc Gyula és lánya, Kobrehel Kornélia sokszoros véradók (Gergely József felvétele)

Konc Gyula és lánya, Kobrehel Kornélia sokszoros véradók (Gergely József felvétele)

Zenta községben hárman adtak több mint száz alkalommal vért, köztük Konc Gyula (1956) nyugdíjas is, aki azon kevesek közé tartozik, akik eddig már 110 alkalommal adták vérüket a közösség javára. Átlagosan 4,5–5 liter vér kering egy felnőtt ember szervezetében, ennek alapján Gyula már legalább tízszer adta oda a teljes vérkészletét humanitárius célokra, életmentő és egyéb műtétek, vérátömlesztések szükségletére.

– Marós-csiszolós a szakmám, már nyugdíjba vonultam, de a véradásból nem szándékozom nyugdíjba menni, amíg csak adhatok vért, továbbra is rendszeresen eljárok az önkéntes véradó akciókra. Családunkban ez már amolyan hagyomány. Véradó család vagyunk, ha lehet ezt így mondani, mert a feleségem és a lányom is önkéntes véradó. A véradók fogadásán a lányom, Kobrehel Kornélia is elismerő oklevelet kapott, ő túl van a huszadik véradáson, és példámat követve biztos vagyok benne, hogy ez a szám még a többszörösére fog nőni. Jó volt, amíg a kórházban lehetett vért adni, amikor ráért az ember, és elmúlt a kötelező négy hónap várakozási idő az előző véradástól, akkor a hét bármelyik napján szívesen fogadták az embert a vérátömlesztő állomáson. Gyakran együtt mentünk családostul vért adni a feleségemmel meg a lányommal – mesélte Konc Gyula, majd hozzátette:

– Idéntől sajnos már csak kampányszerű véradási akciók vannak, Újvidékről jönnek vért venni, ami szerintem kevésbé hatékony módja a vérkészletek feltöltésének. Valamikor járt a két fizetett szabadnap a véradásért, igaz, ma is járna, de a privát vállalkozók gyakran nem jó szemmel nézik, ha valaki véradásra hivatkozva két fizetett szabadnapot kér. Az én vércsoportom A+, a lányom 0-s vércsoportú, ami a legkeresettebb vércsoport, mint tudjuk, a 0-s vércsoportú egyének mindenkinek adhatnak vért, bármilyen vércsoportba is tartozzon a vérátömlesztésre szoruló egyén. Az önkéntes véradásokon nagyon örülnek a 0-s vércsoportú önkéntes véradóknak. Rendszeresen adtam vért évente három-négy alkalommal, és továbbra is folytatni szeretném, mert a véradás nem jelent megterhelést a szervezet számára, hamar pótlódik a vér, amit egy-egy alkalommal vesznek az önkéntes véradóktól – mondta Konc Gyula, aki 65 éves koráig még többször adhat vért.