2024. május 8., szerda

Holnap megnyílik az új Sürgősségi Központ

Jelenleg folyamatban van a sürgősségi szolgálatban dolgozók áthelyezése, sokukat másik objektumokból vezényelnek át, és ők a telepi, új épületben folytatják majd a munkájukat.

Szerdán remélhetőleg végre megnyílik a sürgősségi szolgálat új épülete, amely a legkorszerűbb egészségügyi szolgáltatást hivatott biztosítani (Ótos András felvétele)

Szerdán remélhetőleg végre megnyílik a sürgősségi szolgálat új épülete, amely a legkorszerűbb egészségügyi szolgáltatást hivatott biztosítani (Ótos András felvétele)

A 021.rs hírportál beszámol arról, hogy a Pál pátriárka, azaz a Zombori sugárút melletti épület felépítésének a finanszírozására az újvidéki önkormányzat és a tartományi kormány összesen 335 millió dinárt különített el. A sürgősségi központ új épülete háromemeletes és 2700 négyzetméteren terül el. A sürgősségi osztályon kívül itt működik majd az éjjeli ügyelet a gyerekek és a felnőttek számára, tágas várótermet alakítottak ki, a laboratórium és más, nélkülözhetetlen szolgálatok is helyet kaptak az új épületben.

Az első emeleten az elsősegély gyorsreagáló csapatai tartózkodnak majd, itt lesznek a gyakorlótermek, de természetesen illemhelyeket és zuhanyzókat is kialakítottak.

A második emeleten a hívóközpont személyzete kapott helyet, valamint a sürgősségi szolgálat adminisztrációja is itt működik majd.

A szolgálat igazgatási osztályát a harmadik emeleten rendezik be, és ugyanitt működik majd az archívum és a könyvtár is. Az első emeletet úgy alakították ki, hogy rendkívüli helyzetek, események esetén, könnyen átalakíthatják a páciensek fogadására.

Az új épület garázsa összesen 2300 négyzetméteres, 37 parkolóhelyet alakítottak ki a különböző mentő- és segítségnyújtó járművek befogadására, a többi parkolóhelyet a dolgozók és a kiszolgáló személyzet veheti igénybe.

A mentőorvos-csapatok az új épület megnyitásától függetlenül egyelőre továbbra is az eddig használt objektumokban, pl. a limáni egészségházban, a Verseci utcában vagy Péterváradon állomásoznak. A Sava Đisalov utcai garázst azonban nem használják többé, mivel az nem alkalmas a mentőautóknak.

A sürgősségi szolgálat új épületét a tervek szerint már három hónappal ezelőtt meg kellett volna nyitni, de a tűzvédelmi rendszerrel kapcsolatos, időigényes munkálatok miatt a dátum eltolódott.