2024. április 27., szombat

A hagyományok játékos tanulása

A hétvégén megtartották a Gyermekek a Dužijancán elnevezésű rendezvényt

A Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Egyesület szervezésében szombaton délután Szabadka főterén a Gyermekek a Dužijancán rendezvényen hat általános iskola harmadikos és negyedikes diákokból álló csapatai vettek részt az aratóünnepséghez kapcsolódó hagyományok játékos vetélkedőjén. A rendezvényen lapunknak Lazar Cvijin, a művelődési egyesület elnöke nyilatkozott.

A csapatok éppen az arató reggelijének elkészítésében mérik össze tudásukat és ügyességüket (Paszterkó Erika felvétele)

A csapatok éppen az arató reggelijének elkészítésében mérik össze tudásukat és ügyességüket (Paszterkó Erika felvétele)

– A tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény célja, hogy a legkisebbek is megismerjék a Dužijancát és a hozzá kapcsolódó néphagyományokat. A több mint százéves hagyományainkat gyermekközelivé tettük, nem klasszikus előadásokon szeretnénk ezt megtenni, hanem játékosan, a gyermekek aktív részvételével, mert így sokkal eredményesebben tudják elsajátítani őseink hagyományait, szokásait. A játékok az aratóünnepséghez és az aratási munkálatokhoz kapcsolódnak, az egyik játékos vetélkedő az aratók reggelijének a minél gyorsabb összegyűjtése volt, ugyanakkor a versenyszámok között szerepelt az aratónak és párjának a felöltöztetése – mondta Lazar Cvijin.

– A Gyermekek a Dužijancán rendezvényt a néptánccsoportok bemutatója tette még színesebbé. A fellépők a Bunjevačko kolo horvát kultúrközpont szabadkai, nagyfényi egyesülete, a Mladost ifjúsági kulturális művészeti központ, a tavankúti Matija Gubec egyesület, valamint a nagykikindai Gusle zeneápoló akadémiai társaság táncosai voltak. A rendezvény záró részében bemutatták a kis bandást és bandásnőt, majd közös kólóra került sor. Vasárnap a Szent Teréz-székesegyházban hálaadó szentmisével zárult a rendezvény.