2024. április 27., szombat

Mától kisérettségi

Ma kezdődik a kisérettségi, a feladatokat mindössze hat személy ismeri. A kisérettségi ma kezdődik és szerdán fejeződik be. A feladatokat anyanyelvből, matematikából, valamint a kombinált tesztet 71.661 nyolcadikosnak lesz lehetősége megoldani.

Vesna Nedeljković, az oktatási miniszterhelyettes elmondása szerint mindössze hat személy tudja hogyan néznek ki a tesztek és milyen feladatokat tartalmaznak. Mindazok, akik részt vesznek a felvételi eljárásban titoktartási szerződést írtak alá – mondta Nedeljković.

A teszteket közvetlenül a kisérettségi kezdete előtt, az iskolaigazgatóknak az arra kijelölt helyen legkésőbb fél nyolcig kell átvenniük, elvinni iskolájukba és bezárni a páncélszekrénybe, majd közvetlenül a diákok előtt, abban a helyiségben, ahol a tesztet írják vehetik csak ki azokat a biztonsági zacskókból. Az igazgatóknak kötelességük a tesztíró helyiségben tartózkodniuk, ugyanakkor szupervizorok és ügyeletes tanárok is ügyelnek tesztíráskor.

Az idén a záróteszten 40 pontot lehet elérni, ami az előző évekhez viszonyítva jóval több, mert az osztályzatok nem megbízható mérce, a nagyszámú Vuk-díjas miatt. Ma anyanyelvből írják a teszteket, kedden matematikából, szerdán pedig biológiából, történelemből, földrajzból, fizikából és kémiából összeállított kombinált tesztet kell megoldaniuk a diákoknak.

A tesztek javítása június 20-án lesz, a végleges eredmények június 28-án jelennek meg, a középiskolába a beiratkozás pedig július 9-én és 10-én lesz.