2024. április 24., szerda

Szociális vállalkozás modellközpont Zentán

A Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara és a zentai inkubátorház közös projektje

A szerb–magyar IPA határon átnyúló együttműködés keretében egy olyan projekt vette kezdetét, melynek egyik kedvezményezettje a zentai Üzleti Inkubátor Kft. A főpályázó a szegedi székhelyű Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara volt, a két kedvezményezett pedig a zentai inkubátorház, valamint a szegedi Dél-alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület.

A projekt az ún. szociális vállalkozások népszerűsítésére irányul a hátár mindkét oldalán. A teljes költségvetés közel 217 millió euró, ebből az Európai Unió 184 milliót finanszíroz, melyből 92 ezer jut a szerbiai részre. A projekt célja a szociális vállalkozások területi terjeszkedésének ösztönzése a határ menti régiókban, alapul véve a magyarországi modellt és gyakorlatokat. Célja továbbá, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a hátrányos helyzetű emberek fontos tagjai a társadalomnak. A szociális vállalkozások kiváló lehetőséget nyújthatnak a mentális vagy testi fogyatékossággal élők számára, hogy erősítsék önértékelésüket, és lehetővé teszik számukra, hogy pénzt keressenek, miközben hasznos munkát végeznek a társadalom számára. A projekt keretében Zentán egy innovatív szociális vállalkozás modellközpontot hoznak létre. A központ jogi és egyéb tanácsokat fog nyújtani az érdekeltek számára. Kísérleti projektként egy szociális vállalkozást is indítanak, amely a projekt fenntartási ideje után is fennmaradna. A zentai mintavállalkozás 10 fogyatékos embert foglalkoztat majd, míg a magyar oldalon a már meglévő vállalkozásokat fejlesztik tovább.

Davor Marinković, a zentai Üzleti Inkubátor Kft. igazgatója elmondta, hogy ez egy nagyon nagy lehetőség az inkubátorház számára, és nagyon fontos a hátrányos helyzetű emberek számára is, hiszen munkát kapnak, pénzt keresnek. Hangsúlyozta, hogy köszönettel tartoznak a tartományi kormánynak és Igor Mirović tartományi kormányfőnek, ugyanis a projekthez szükséges előfinanszírozást, tizenháromezer eurót a tartományi kormány fizeti.

A projekt május elsején vette kezdetét, a nyitókonferenciát pedig tegnap tartották meg Szegeden, ahol tartományi és Zenta községbeli elöljárók is tiszteletüket tették.