2024. április 27., szombat
VÍVÁS – EB, ÚJVIDÉK

Érmekért jöttek Újvidékre a magyarok

A magyar női csapat, jobbról Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány (Ótos András felvétele)

A magyar női csapat, jobbról Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány (Ótos András felvétele)

Újvidéken kezdetét vette a vívó-Európa-bajnokság, amely jelentőségét tekintve a sportág idei második számú rendezvénye a július–augusztusban Kínában rendezendő világbajokság után. A SPENS csarnokban mától (szombattól) csütörtökig (21-éig) tartó megmérettetésre a szervezők mintegy 400 vívót várnak Európa 40 országából.

Magyarországot 24 fős válogatott képviseli Újvidéken, közülük öten először mérettetik meg magukat felnőtt-kontinenstornán. A csapatot a kardozó világbajnoki címvédő Szatmári András, az olimpiai bajnok Szilágyi Áron és az ugyancsak olimpiai bajnok párbajtőröző Szász-Kovács Emese fémjelzi, de ott van a keretben Decsi Tamás, Rédli András és Mohamed Aida is.

A magyar szakvezetők elsősorban Szász-Kovácstól, valamint a férfi kardozóktól várják az érmeket, utóbbi fegyvernemben a szövetség a csapatérmet is elérhetőnek tartja. Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány a többi szakágról úgy nyilatkozott, hogy a női kard feljövőben van, a férfi párbajtőrcsapat alakul, női tőrben Mohamed Aida és Kreiss Fanni mellett fiatalok lépnek pástra, férfi tőrben pedig tisztes helytállás várható az ifjú vívókból álló együttestől. „Mindez nem jelenti azt, hogy nagy meglepetés lenne, ha Szász Emesén és a férfi kardozókon kívül más is érmet nyerne” – mondta a vezető.

Szerbiát 22 versenyző képviseli az Eb-n, indulók lesznek a tőr-, a párbajtőr- és a kardversenyben, valamint csapatokban egyaránt.

A VERSENY PROGRAMJA

Június 16., szombat: férfi tőr, női kard

Június 17., vasárnap: férfi párbajtőr, női tőr

Június 18., hétfő: férfi kard, női párbajtőr

Június 19., kedd: férfi tőrcsapat, női kardcsapat

Június 20., szerda: férfi párbajtőrcsapat, női tőrcsapat

Június 21., csütörtök: férfi kardcsapat, női párbajtőrcsapat