2024. május 8., szerda

Szerbia június 25-én két újabb fejezetet nyithat meg az uniós csatlakozási tárgyalások során

Szerbia június 25-én két újabb fejezetet nyithat meg az uniós csatlakozási tárgyalások során, s ugyanezen a héten az Európai Unió Tanácsának összejövetelén az egyik fő téma a Nyugat-Balkán lesz. Az EU üdvözölte Szerbiának a csatlakozási tárgyalások során eddig elért eredményeit, ugyanakkor felszólítja Belgrádot, hogy gyorsítsa fel a reformokat és a nyilvános megszólalások alkalmával “világosabban kommunikáljon eurointegrációs elkötelezettségéről”, áll a Miniszterek Tanácsa által megszövegezett határozat tervezetében, amelybe az RTS nyert betekintést.

Június 25-én Luxemburgban Szerbia két újabb tárgyalási fejezetet nyithat meg, a jogállamiság és a Pristinával való kapcsolat normalizálása terén tett előrelépések pedig nagyban befolyásolják majd a további tárgyalások ütemét, áll a tervezetben, amelyet az unió külügyminisztereinek kell elfogadniuk.

Amellett, hogy dícséretben részesíti a gazdaság terén elért eredményeiért, az Európai Unió felszólítja Belgrádot, hogy tegyen jelentős előrelépéseket a jogállamiság és a véleménynyilvánítás szabadsága terén. A dokumentum követeli a koszovói szerb községek közösségéről szóló megállapodás alkalmazását is.

“A tagjelölt országoknak be kell bizonyítaniuk, hogy komolyan állnak hozzá a reformok végrehajtásához, mindenek előtt saját érdekükben, de azért is, hogy meggyőzzék a tagországokat arról, hogy gyorsítsák fel a tagjelölt ország uniós csatlakozását”, mondta Corina Stratulat, az Európai Politikai Központ munkatársa.

Az EU vezetőinek a hónap végén esedékes brüsszeli csúcstalálkozója előtt Szerbia két újabb fejezet megnyitására számíthat, Macedónia és Albánia pedig a csatlakozási tárgyalások megkezdésében reménykedhet, noha az elhúzódó görög-macedón névvita miatt ez utóbbi még bizonytalanná válhat.

Franciaország és Hollandia ugyanis ellenzik a csatlakozási tárgyalások megkezdését Macedóniával és Albániával, ezt a jövő év második felére halasztanák, hogy időközben az Európai Bizottság elkészítse a két országban zajló reformokról szóló jelentést.