2024. április 26., péntek

U toku je formiranje novog migracionog pravca

Nemačka i Austrija šalju policajce za jačanje odbrane granica. Potrebno je oformiti odbranu od ilegalne migracije sa onima koji to žele - rekao je Sebastijan Kurc.

U Berlinu su u sredu ministar za unutrašnje poslove Horst Seehofer i austrijski kancelar Sebastian Kurz objavili, da će Nemačka i Austrija poslati svoje policajce na albansku granicu da bi pojačali odbranu. Horst je istakao da je Albanija alternativni pravac za migrante, i zbog toga je potrebno pomoći lokalnoj vlasti.

Sebastian Kurz je rekao da je migraciona trasa na Balkanu uspešno zatvorena 2015. godine, za vreme krize, ali se u Grčkoj ponovo povećava broj migranata, i u Albaniji se pokazuju znaci novih mogućnosti za novu trasu. ,,Značajno je da ne dočekamo katastrofu kao 2015., već da na vreme načinimo potrebne korake.“

Többen panaszkodtak már arra, hogy a menekültek nem ismerik a közlekedési szabályokat

O Šoroš programu koji treba da se započne u julu je izneo da je potrebno ojačati Frontex. Agencija koja je zadužena za odbranu granica EU treba da poseduje više osoblja i više novca, ali pre svega i više prava. Saradnici Fortex-a treba da imaju više mogućnosti, kako bi preuzeli odgovarajuće mere protiv krijumčara ljudi, da imaju mogućnost da sarađuju sa državama van granica EU, da bi sprečili polazak brodova za krijumčarenje. Radi razvoja organizacije potrebno je preduzeti mere, pogotovu na susretu zemalja članica koji se planira za septembar - rekao je Kurtz.

Horst Seehofer je istakao da u potpunosti podržava inicijativu Austrije. Izneo je da je ministar za unutrašnje poslove Italije, Matteo Salvini pokrenuo inicijativu da Rim, Beč i Berlin započnu saradnju radi bezbednosti, borbe protiv terorizma i na polju ilegalne migracije.

Sebastian Kurz je istakao da je potrebno oformiti osovinu onih koji žele da se bore protiv ilegalne migracije. Za taj trud se vezuje regionalna saradnja tri države. Dodao je da su se desile velike promene u procenama ilegalne migracije od 2015-2016.godine kada je bilo mnogo suprotstavljanja njegovoj politici vezano za politiku otvorenih granica.

Horst Seehofer, vezano za njegov plan za reformu ilegalne migracije, izneo je da se trudi da se sa Angelom Merkel još ove nedelje dogovore o poslednjoj stavki plana od 63 tačke, o tome da li će se moći vraćati sa granice migranti koji ne poseduju papire, kao i oni koji su ušli u proceduru u nekoj drugoj državi članica EU, zatim one kojima su već molbe za azil odbijene u Nemčkoj, pa ponovo pokušavaju da se vrate u državu.

Prema nezvaničnim podacima nemačkih medija, plan sadrži i stavku da se zabrana ulaska u zemlju može zabraniti ako broj onih koji su zatražili azil prelazi 220 hiljada. Ovaj uslov sledi iz koalicionog sporazuma, koji nalaže da iz humanitarnih razloga treba držati broj migranata između 180-220 hiljada.

Angela Merkel je izjavila na jednoj konferenciji u Berlinu, da je potrebno pronaći rešenje koje odgovara svim Evropljanima. Dodala je da ima država u koje pristiže mnogo migranata, to je sada Italija, Grčka, Španija, zato je potrebna jedinstvena forma za saradnju.

Sebastian Kurz je potvrdio u intervjuu austrijskoj ORF televiziji da Austrija vodi razgovore sa drugim državama da se negde u Evropi, van granica EU, oformi prihvatni centar za migrante, gde bi dobili odgovarajuću zaštitu, ali im ne bi ponudili bolji život u Evropi. O detaljima nije govorio radi bezbednosti projekta. Nije precizirao ni ko bi trebao konkretno da dođe u te centre. Međutim kolega iz Danske, Lars Lokke Rasmussen je govorio o tome da bi u te kolektivne centre smestili one migrante kojima nisu prihvaćeni zahtevi, ili kojima nedostaju uslovi za predaju zahteva.

Ovih dana spominju Albaniju kao rešenje, gde bi se mogao otvoriti prihvatni centar.