2024. április 26., péntek

Új víziók éltetése

Ízelítő az INFANT kínálatából
A sajtótájékoztató résztvevői: Bojana Bokan, Stevan Bodroža, Milan Mađarev és Simon Grabovac

A sajtótájékoztató résztvevői: Bojana Bokan, Stevan Bodroža, Milan Mađarev és Simon Grabovac

Június 25-e és július 2-a között immár 45. alkalommal szervezik meg az INFANT fesztivált Újvidéken. Összesen 11 produkciót láthat majd a közönség. A fesztiválon a hazai színházak mellett, részt vesznek francia, izraeli, spanyol, szlovén, macedón, magyarországi és orosz társulatok is.
– A kihívások és a felelősség egyre nagyobb, hiszen negyvenöt év hagyományról beszélünk. Mindegyik INFANT, az immár általános alternatív színházi program mellett, valami újat kell, hogy bemutasson, új víziókat éltessen. Igyekeztünk az idén egy olyan programot összeállítani, amely eltér az előzőktől, valamint a színházi gyakorlattól is – mondta Simon Grabovac szelektor az idei fesztivált bejelentő sajtótájékoztatón. A lazarevaci Puls színház a Balkanska tužbalica és a Post Kvartett című előadásokkal vesz részt az idei fesztivál versenyprogramjában. A Balkanska tužbalica című előadás rendezője Stevan Bodroža a következőket mondta a produkcióról:
– Az előadás a kilencvenes években zajlott balkáni háborúkban eltűnt személyek sorsával foglalkozik. Mintegy 10 ezer ember szerepel az eltűntek listáján a volt Jugoszlávia tagállamainak területén. Az előadás három részből áll. Az első rész az áldozat vallomásáról szól, a második rész a hozzátartozók várokozását és reménykedését öleli magába, a harmadik rész pedig a bűnös tetteinek beismeréséről szól – hallottuk Stevan Bodrožától. A Post Kvartett című előadás rendezője Milan Mađarev. A darab valójában Heiner Müller Kvartett című előadásának a folytatása.
– Kihívás volt számomra a munka, látni hogyan sajátítják el a táncot a színésznők anélkül, hogy bármilyen előzetes tapasztalatuk lenne. Próbáltam eltérni a már megszokott munkamenettől, és attól, amit tanulmányaik folyamán sajátítottak el – hangsúlyozta Milan Mađarev.
Az INFANT fesztivált az idén négy helyszínen szervezik meg, a Szerb Nemzeti Színházban, az újvidéki Művelődési Központban, valamint az újvidéki Strandon. A jegyek árusítása június 18-án kezdődik. Egyetemisták és nyugdíjasok számára 300, kedvezmény nélkül pedig 500 dináros áron vásárolhatók meg a jegyek az újvidéki Művelődési Központban, munkanapokon 11 és 13 óra között.