2024. április 27., szombat

Bulgária üdvözölte a görög-macedón megállapodást Macedónia új nevéről

Bulgária üdvözölte szerdán a Görögország és Macedónia között az utóbbi elnevezéséről előző nap született megállapodást, amelynek értelmében az ország új neve Észak-Macedónia lesz. Szófia egyúttal figyelmeztetett: az egyezmény nem használható fel jövőbeni területi követelések érvényesítéséhez a térségben.

Macedónia új neve - Észak-Macedón Köztársaság - megnyitja szomszédunk előtt az európai és euroatlanti integrációjához vezető utat - közölte a bolgár külügyminisztérium.
Bulgária egyike volt az első országoknak, amelyek elismerték Macedóniát, miután kikiáltotta függetlenségét Jugoszláviától. Szófia és Szkopje viszonya azonban feszült volt a nemzeti identitással, a nyelvvel és a történelemmel kapcsolatos kérdések miatt.
A két ország viszonyában áttörést hozott az általuk 2017-ben aláírt kétoldalú barátsági szerződés, amelyben kölcsönösen lemondtak az egymással szembeni területi követelésekről, és Bulgária elkötelezte magát amellett, hogy támogatja Macedónia csatlakozását az Európai Unióhoz és a NATO-hoz.
Macedónia és Görögország között azóta folyt vita az ország nevéről, hogy Macedónia 1991-ben függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök attól tartottak, hogy a macedónok területi követelésekkel állhatnak elő. Ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját. Az ország így a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viseli, alkotmányában azonban nem szerepel a Jugoszláviára történő utalás.
Szkopje és Athén keddi megegyezésével csaknem 27 éves vita végére kerülhet pont. A megállapodást még ratifikálnia kell a két ország parlamentjének, Macedóniában pedig népszavazást is terveznek róla. A nacionalisták és az ellenzéki pártok mindkét országban tiltakoznak Macedónia új neve ellen.