2024. március 29., péntek

Az ünnep kicsit feledtette a gondokat

Falunap volt Bajsán – Elismerés a legjobbaknak – Az újszülötteket is köszöntötték

– Örömmel tölt el bennünket, hogy ezen a napon együtt lehetünk testvértelepüléseink, Tar és a magyarországi Kelebia képviselőivel, Topolya község településeinek vezetőivel, Kislinder Gábor községi elnökkel és munkatársaival, a falunkban működő civil szervezetekkel, valamennyi meghívott vendéggel, illetve a bajsai polgárokkal – mondta kérésünkre a hétvégi falunapon Lackovics Károly, a helyi közösség tanácselnöke, akitől megtudtuk, hogy 2010-ben szervezték meg az első ünnepséget, és egy-egy ilyen rendezvényen igyekeznek félretenni a település problémáit.

A múlt évi falunap óta 14 baba született Bajsán (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A múlt évi falunap óta 14 baba született Bajsán (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Fontos lépés a falu életében ebben az évben, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap és a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap támogatásának köszönhetően pontot tehetünk az ivóvízhálózat felújítására. Régi problémáink ma is aktuálisak: elsősorban a Krivaj patakunk állapota – ezzel kapcsolatban már legfelsőbb szinteken is kopogtattunk –, illetve a faluból történő hatalmas méreteket öltött elvándorlás – foglalta össze a tanácselnök.

Bajsa 12. alakalommal tüntette ki a település hírnevét öregbítő polgárait. Az idén Kókity Attila, nemzetközi elismerésre és hírnévre szert tett íjkészítő részesült a falu köszönőlevelében, akit meghatott falujának a figyelmessége. A Faluplakett díjat Truzsinszki Ilonka vehette át, több évtizeden át kifejtett társadalmi tevékenységét köszönte meg ezzel Bajsa. Férjhezmenetele és a faluba költözése után több évig a helyi nőszervezet elnökeként tevékenykedett, két éven át a helyi közösség titkára, illetve több mandátumon át a helyi közösség tanácstagjaként munkálkodott. Jelenleg a bajsai nyugdíjas-egyesület elnökségi tagja, illetve a falu mindennapjait megörökítő, és a világhálóra feltöltött képeivel, vagy egy-egy rendezvény dekorációjának elkészítésével ma is a közösség javát szolgálja.

A régió egyik legidősebb sportszervezetének 87 évvel ezelőtt ajándékozott labdát a néhai Vojnits István, ezzel megalapozva a Bajsa Labdarúgóklubot. A fiúk ezentúl a Vajdasági Ligában fociznak (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A régió egyik legidősebb sportszervezetének 87 évvel ezelőtt ajándékozott labdát a néhai Vojnits István, ezzel megalapozva a Bajsa Labdarúgóklubot. A fiúk ezentúl a Vajdasági Ligában fociznak (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A díszülés után a kihirdették az idei fotópályázat eredményét. Az öttagú zsűri döntése alapján Preradović Ružica és Radivoj képe részesült 1. és 2. helyezésben, illetve Szekeres Karolinaé 3. helyezésben. Ezután kiállítás nyílt a hétvégén zárult, a Bajsai Művésztelepen készült múlt évi alkotásokból. A folytatásban megajándékozták a tavalyi falunap óta született 7 kislányt és 7 kisfiút. A falunapi ünnepség keretében kitüntették a Testvériség-egység Általános Iskola legeredményesebb diákjait. A 4. osztályos Pletikosić Martin egyebek mellett a községi sakkverseny 1. helyezettjeként, a községi és a körzeti matematikaverseny 2. helyezettjeként vehetett át köszönőlevelet. Horváth Andrea, 6. osztályos diák a községi magyar nyelv és irodalom verseny 2. helyezettje, a körzeti magyar- 3., a községi sakk- 2., a községi biológiaverseny 3. helyezettjeként állt színpadra. Tomić Evelin, 7. osztályos diák 2. helyezést ért el a községi földrajzversenyen, 3. helyezést a községi magyar-, 2. lett a községi biológia- és 3. a körzeti biológiaversenyen, A hetedikes Máté Nóra földrajzból 2. helyezést ért el a községi és 3. helyezést a körzeti versenyen, 1. lett a községi műszaki versenyen, továbbá biológiából a községi megnérettetésen 2., a körzetin pedig 3. Dávid Emese 5. osztályos diák 2. helyezést ért el a községi matematika-, és a községi magyar nyelv és irodalom versenyen, 1. helyezett lett a községi műszaki-, 1. helyezett a községi biológia-, továbbá 3. a körzeti biológiaversenyen. Hudobec Srđan 8-os diák a községi szerb nyelv és irodalom, valamint a községi fizikaverseny 3. helyezettje, illetve az általános iskolai tanulmányai alapján Vuk-diplomás, valamint az idei tanév legjobb bajsai diákja is kitüntetést kapott.

A továbbiakban megköszönték a helyi fociklub helytállását: a bajnoki címét megszerezve a következő szezonban a Vajdasági Ligában folytatja a labdarúgást. A Vöröskereszt községi szervezete kitüntette a jubiláló véradókat: Stojanović Gordana 5. alkalommal adott vért, Laćák Aristid 10., Lukić Rózsa, Zsemberi Igor és Dósa Árpád pedig 20 alkalommal. Ez után következett a művelődési program. A nap folyamán bemutatkoztak a Káliz Íjászegyesület tagjai, illetve ingyenes trambulin és légvár várta a falunap legkisebbjeit.