2024. április 27., szombat

A néphagyományok a gyermekekben élnek tovább

A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és az újvidéki Pitypang óvoda kétnapos akkreditált képzést szervezett a pedagógusok (óvónők, tanítók, magyar- és zeneszakos tanárok) részére szombaton és vasárnap.

Virág Kiss Anita, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa elmondta, a népzene mint anyanyelv elnevezésű, akkreditált pedagógusképzésnek az a célja, hogy a népzenei anyanyelvet megismerjék, és aktívan műveljék.

Tetszett a résztvevőknek, hogy gyakorlati útmutatást is kaptak (Ótos András felvétele)

Tetszett a résztvevőknek, hogy gyakorlati útmutatást is kaptak (Ótos András felvétele)

– A képzésen szó esett a népzenei alapismeretek elsajátításáról, egy oktató hangszerbemutatót is tartott, a népszokások dalairól is érdekes előadást hallhattunk, illetve különböző ritmusgyakorlatokat, a népdaltanítást, népi játékok tanítását sajátíthatták el a résztvevők. Eddig nagyon pozitív a visszajelzés, ez volt a 4. képzés. Szabadkán, Zentán és Topolyán is megtartottuk,  nagyon sok volt a résztvevő, képzésenként legalább 80 fő vett részt. Nagyon tetszett a résztvevőknek, hogy gyakorlati dolgokat tanulhattak meg, persze az elméleti hátterét is elsajátíthatták. Olyan ismereteket szerezhettek, amelyeket alkalmazhatnak a gyerekekkel, és természetesen ez is a cél, hogy gyakorlati tudást biztosítsunk a pedagógusoknak – magyarázta Virág Kiss Anita. Hozzátette: nagyon fontos, hogy az ovisok is megismerkedjenek néphagyományainkkal, népi játékainkkal, hiszen régebben jobban jelen voltak a gyermekek hétköznapjaiban, most már nem ez a helyzet, de a képzésekkel arra törekszünk, hogy a mai ovisok is megtanulják.

A kétnapos újvidéki képzésen sok volt az érdeklődő, érdekes előadásokat, bemutatókat hallhattak Borsi Ferenc, dr. Lázár Katalin, Németh István, Sőregi Anna és Vakler Anna oktatóktól.

Lukács Fodor Valéria és Petrović Eszter óvónők (Pitypang óvoda) Újvidéken koordinálták a szervezést, és szerintük nagy igény van a képzésekre.