2024. április 27., szombat

Bácskossuthfalva crosspályája

A falubeliek is készülnek a topolyai Enduro Cross Bajnokságra

A napokban avatták fel hivatalosan Bácskossuthfalván a falubeliek összefogásából kiépült, a motorosok fellegvárának számító motocrosspályát. A falunapi program részeként megtartott esemény alkalmából a községbeli és a helybeli motorosok  mellett érkeztek ünneplő barátok többek között Palánkáról, Smederevóból, Újvidékről, Szabadkáról, Temerinből, Csantavérről, de Bajmokról is.

A pályaátadó előtt a motorosok „felberregték“ a falu központjának csendjét, hogy aztán elguruljanak, és elfoglalják a malom mögötti egykori téglagyár területén kialakított hepehupás terepet, amit a már használaton kívüli méretes kémény tesz igazán vadregényessé. Tot Attila, a Bácskossuthfalvi Motoros Klub elnöke elmondta, hogy a pálya egy nagy közösségi összefogásnak köszönhetően vált valóra, kivették belőle a részüket a falu motorosai is, akik körülbelül 25-en vannak, de mindazok a támogatók is, akik szimpátiát éreznek ez iránt a sport iránt.

– Tavaly nyáron kezdtük el a munkálatokat, akkor kaptuk el a területet. Mondhatom, hogy kicsik és nagyok, munkagépekkel de akár puszta kézzel is egyként dolgoztak, hogy sikerüljön kialakítani a pályánkat. Olyanok is kitettek magukért a jó ügy érdekében, akik nem motoroznak, csak szimpatizálnak velünk. A motoros közösségek nagyon összetartóak, és nagyon erős baráti kapcsolatokat ápolnak egymással. Talán ennek is köszönhető, hogy a megnyitóra ilyen sokan eljöttek, természetesen nemcsak crossmotorokkal vonultunk fel – nyilatkozta a klub elnöke.

A bácskossuthfalvi motocross pályán általában hétvégente berregnek fel a motorok, de igény szerint bárki kipróbálhatja máskor is. Persze ezt csak akkor teheti meg, ha rendelkezik megfelelő sportfelszereléssel. Ha ez megvan, csak fel kell venni a kapcsolatot a Facebookon a Bácskossuthfalvi Motoros Klub pályájának az üzemeltetőjével, a többi már megbeszélés kérdése. Kiskorúak szülői engedéllyel motorozhatnak a pályán. A crossmotorról egyébként azt kell tudni, hogy közúti forgalomban nem vehet részt, hiszen nem rendelkezik a biztonságos közlekedéshez szükséges paraméterekkel, ezért nem lehet, mondjuk, regisztrálni. A járműveket utánfutóval szállítják egyik pályáról a másikra, de nem csak ez teszi költségessé ezt a sportágat. Mégis egyre nő a népszerűsége.

– A bácskossuthfalvi crosspálya kb. 850 m hosszú, két kisebb és két nagyobb ugratót alakítottunk ki rajta, és persze egyenes és kanyargós részekből áll. Vagyis rendelkezik minden olyan paraméterrel, ami feltétele egy jó motorozásnak. Terveink között szerepel, hogy őszre vajdasági szintű bajnokságot szervezünk a faluban – tudtuk meg Tot Attilától, aki elmondta azt is, hogy gőzerővel készülnek a június 10-ei topolyai Enduro Cross Bajnokságra, a szervezésébe többen is besegítenek Bácskossuthfalváról. Illetve az elképzelések szerint legalább öten közülük starthoz is állnak majd. A topolyai ipari övezet területén szervezett motocrossverseny egyébként vajdasági szintű megmérettetés lesz.