2024. április 26., péntek

Egyiptom, Horvát- vagy Görögország?

A zentai Domus utazási iroda nyaralási kínálatából

Ilyenkor, nyár elején egyre többen gondolkoznak azon, hogy hol tudnák eltölteni nyári szabadságukat. A zentaiak és a környékbeliek leginkább a görögországi üdülőhelyek iránt érdeklődnek – mondta el lapunknak Németh András, a zentai Domus utazási iroda tulajdonosa, de újabb kínálat iránt is érdeklődnek a nyaralni vágyók. Így mind népszerűbbek a spanyolországi és a ciprusi üdülőhelyek, s a hazai turisztikai ügynökségek új úti célokat is kínálnak bevezető, vagyis sokak számára elérhető áron.

– Azt tapasztaltuk, hogy akik még a múlt év végén vagy az idei esztendő elején főidénybeli tunéziai utazásokra fizettek elő, már 300–450 euróért megtehették ezt, májustól viszont mintegy 100 euróval kerülnek többe ezek az utak.

Egyiptom továbbra is népszerű a nyaralni óhajtók körében, a turisztikai irodák újra elkezdtek charterjáratokat üzemeltetni, ennek köszönhetően sokkal nagyobb a kínálat, s az árak továbbra is elviselhetőek. Így főidényben egy jó lokációjú és ellátású egyiptomi négycsillagos szállodában továbbra is 450 euró körüli összegért pihenhetjük ki magunkat, egy görög szigeten lévő, ugyanilyen ellátást tartalmazó nyaralás meg akár 600 euróba is belekerül. A közelebbi, montenegrói tengerpartra egyre kevesebb a kínálat, aminek a turisztikai irodák sem igazán tudják az okát. Ami kevés kínálat van, azt nagyon gyorsan szétkapkodják.

Németh András elmondta, hogy már tavaly is májusban elkelt a kínálatban szereplő összes hely. Valójában a montenegrói szállodákra értékesített kínálat száma minimális. Hasonló a helyzet a bulgáriai tengerparttal is.

– Ide egykor egyszerre két emeletes buszt is indítottunk a niši partnereinkkel karöltve – jegyezte meg András, de manapság ugyanez az iroda Újvidékről imitt-amott tud megszervezni egy indulást, s ez esetben egyetlen 50 személyes autóbuszt is alig tudnak megtölteni. Ennek oka talán az időjárási körülményekben kereshető, mert senki sem szeretne kifogni egy esős nyarat, ezért inkább a délebbi országokat választják.

Ezért Horvátország egyre népszerűbb – mesélte, s elmondta, hogy egy spliti turisztikai irodával működtetnek egy weboldalt (www.hrvatskoprimorje.com), ahol az egész horvát tengerparton le lehet foglalni a kínálatban szereplő nyaralási lehetőségeket.

– Ebben Dubrovniktól Rijekáig szinte az összes szálloda és apartman kínálata megtalálható, de ha valaki éppen arra vágyik, akkor világítótoronyban is foglalhat szállást – ismertette az idegenforgalmi iroda tulajdonosa, hozzátéve, hogy Makarska is rendkívül felkapott, ide is alig lehet már találni helyet a nyári időszakra.

A magyarországi gyógyfürdők által nyújtott lehetőségek is szerepelnek a zentai iroda kínálatában, de ezek iránt elég kicsi az érdeklődés; ezenkívül körutakat is szerveznek azok számára, akik nyaralásukat aktív pihenéssel szeretnék eltölteni. Beszélgetőtársunk ezek közül az Erdélyi karavánt említette meg, amelyet július 16-a és 20-a között szervez meg az iroda.

– Az utas maga döntheti el, hogy mit szeretne: busszal utasként utazik el a kínálatban szereplő erdélyi településekre, vagy saját személygépkocsijával csatlakozik a csoporthoz. A csoport idegenvezetője az autósokat ellátja a találkozóhelyek GPS-koordinátáival, s megbeszélik azt is, hogy mikor van a találkozó időpontja. Így az autóval utazók maguk választhatják ki az útirányt, illetve azt, hogy hol állnak meg pihenőre, de mindezért a csoportos utazás árát kell kifizetniük, s ugyanúgy a helyi idegenvezetők is a rendelkezésükre állnak. A Domus által kínált csoportos körutazások egyébként olyan családok körében népszerűek, amelyeknek tizenéves gyermekei vannak, vagy az újdonsült nyugdíjasok körében. Ezzel szemben a fiatalok a bulijaikról népszerű helyeket kedvelik. Görögországban ez Zakinthosz és Paralia, Montenegróban pedig Budva, illetve olyan helyek, amelyek az éjszakai életről híresek – mesélte beszélgetőtársunk.