2024. április 27., szombat

Aratják az árpát

Az igazi nyarat idéző májusi-júniusi forróságban lassacskán hozzászokhatunk, hogy több héttel korábban kezdődik az aratás, mint „normális” időkben.

Fotó: Fodor István

Fotó: Fodor István

Egykor – a kézi kaszás világban – Péter-Pál napjához, azaz június 29-éhez kötötték a búza betakarításának kezdetét, míg az árpa akkoriban is egy-két héttel korábban ért be. A kombájnok rendszerint július elején láttak munkához. Mostanság viszont ekkorra gyakran befejeződik a kenyérgabona aratása.

A tavaszi nagy forróság miatt az idén is hamar kezdődött az árpa betakarítása, a zentai határban már a hétvégén, június első napjaiban hozzáláttak az aratáshoz, és napokon belül be is fejezik. A korai nagy meleg és a hosszú időre elmaradt csapadék ellenére – illetve ezeket is figyelembe véve – jónak mondható a termés, hiszen gyakori a 3 tonnát is meghaladó holdankénti hozam, azaz hektáronként meghaladja az 5 tonnát.

Arra mindenképp jó a nagyon korai aratás, hogy másodvetésre lehet hasznosítani a földet, és ha „rájön az idő”, vagy akinek lehetősége van öntözésre, az idén még egy termést betakaríthat a termőföldjéről.