2024. április 26., péntek

Az árról nem hajlandók tárgyalni

Nem tudni, hogy a málnatermesztők ismét az utakra vonulnak-e

Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter megerősítette, hogy holnap fogadja az elégedetlen málnatermesztőket, akikkel az ágazatot sújtó összes problémáról hajlandó beszélgetni, kivéve a málna átvételi áráról, mert azt kizárólag a piac alakítja. Az átvételi árról a forgalmazókkal kell tárgyalniuk a málnatermesztőknek, tette hozzá a tárcavezető.

– Beszélgethetünk a termelés költségeinek a csökkentéséről, valamint arról, hogy miként tudnánk a leghatékonyabban reagálni az új piaci kihívásokra. A málna minőségének a jobbá tételéről is biztosan szó lesz, az átvételi árról viszont nem. Hiszem, hogy a forgalmazóknak és a hűtőházak tulajdonosainak is az az érdeke, hogy közös nevezőre jussanak a termelőkkel, hiszen mihez kezdenek például jövőre, ha nem lesz mit átvenniük. A piacon más ellenlábasaink is vannak, érdemes megtalálni a közös nyelvet – fogalmazott Nedimović, majd elmondta, hogy idén májusig 99 tonna málnát szállítottak külföldre a szerbiai forgalmazók, amely azt eredményezte, hogy a csökkent a szóban forgó gyümölcs iránti kereslet.

Azt nem tudni, hogy minderre miként reagálnak a termelők, akik az elmúlt napokban Prijepoljeban lezárták a Montenegró felé vezető központi utakat. Korábban azt mondták, hogy ha az állam nem szavatol nekik jutányos átvételi árat, ismét útzárlattal tiltakoznak. A málnatermesztők tegnap este oldották fel az útzárlatot, miután ígéretet kaptak arra, hogy a mezőgazdasági miniszter fogadja őket.

Habár a mezőgazdasági tárca vezetője arra célzott, hogy a hatalmas kiviteli mennyiség okán visszaesett a szerbiai málna iránti kereslet, ez az értesülése azért meglepő, mert statisztikai adatok támasztják alá, hogy mindenhol a világban megsokszorozódott az említett bogyós gyümölcs iránti kereslet és a legnagyobb málnatermesztők – közöttük Lengyelország – a sokszorosára növelte a megtermelt mennyiséget.

A hűtőházak nagyjából 100 dinárt hajlandók fizetni a málna kilogrammjáért. Az elégedetlen termelők egyike elutazott Belgrádba, az egyik bevásárlóközpontban friss málnát vásárolt és a kapott számlával bizonyította, hogy a málna kilójáért 800 dinárt kértek az üzletben. A termelők állítása szerint a málna kiskereskedelmi ára a nyugat–európai országokban eléri a 16 eurót, sőt, olykor azt is meghaladja. Értékelésük szerint a számukra kínált átvételi ár és a kiskereskedelmi ár között akkora a különbség, hogy az átvételi ár emelését követően is jövedelmező lenne a málnával való üzletelés, úgy a hűtőházak és a forgalmazók, mint a terméket értékesítő üzletek számára. Az Užicei Mezőgazdasági Termelők Egyesülete független szakértői intézetet bízott meg a málna előállítási költségeinek a kiszámítására. Utóbbi arra a megállapításra jutott, hogy egy kilogramm málna előállítási költségei 1-1,20 eurót tesznek ki, vagyis a termelőknek felkínált átvételi ár még a költségeiket sem fedezi, nemhogy bevételhez juttatná őket.