2024. április 26., péntek

Maradék, Európa kicsiben

Néhány órára szinte Európa volt kicsiben vasárnap, Maradékon a református templomunk az istentisztelet alatt. Az Európai Egyházak Konferenciája (EEK/CEC) 15. Nagygyűlésének egy autóbusznyi csoportja a maradéki gyülekezetünk vendége volt.

Az istentisztelet résztvevői Maradékon (Stanyó Gábor felvétele)

Az istentisztelet résztvevői Maradékon (Stanyó Gábor felvétele)

Bemutatkozásukkor derült ki, hogy szinte Európa valamennyi országából érkeztek – a legtöbben mégis a Kárpát-medencéből. Halász Dániel, a maradéki reformátusok – és egyben a Szerbiai Református Keresztyén Egyház újvidéki gyülekezetének is a megbízott – lelkipásztora, Pál Apostolnak a Korinthusbeliekhez írt első levele 13. részének verseire, a szeretet fontosságára alapozta igehirdetését. A szívből fakadó, feltétel nélküli érzés olyan, mint a tiszta forrás, amely sohasem apadhat el, amely megtartja az őszinteségre, az igazságra, a kölcsönös bizalomra alapozott emberi, családi, közösségi, hitbeli kapcsolatokat. Mert: „Ha embereknek, vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lette, mint a zengő érc, vagy pengő cimbalom.”

A Nagygyűlés megközelítően 500 résztvevője Újvidék különböző templomaiban vett részt az igehirdetéseken.

Séta, fohász a békéért, faültetéssel

A keresztények/keresztyének, a békeszerető emberek vágyát jelképezi a vasúti híd közelében elültetett négy szildíszfa (Stanyó Károly felvétele)

A keresztények/keresztyének, a békeszerető emberek vágyát jelképezi a vasúti híd közelében elültetett négy szildíszfa (Stanyó Károly felvétele)

Az Európai Egyházak Konferenciája (EEK/CEC) 15. Nagygyűlése résztvevőinek nevében, a különböző egyházak lelkipásztorai elültette, négy szildíszfa a keresztények/keresztyének, a békeszerető emberek vágyát hirdeti vasárnap késő délután óta Újvidéken, a Duna-parton, az 1999-ben lebombázott, a közelmúltban újjáépített vasúti híd közelében. A résztvevők – a hídtól hídig tartó – sétája, majd faültetés közbeni fohásza is a térségünk, valamint szerte a világban élők ökumenikus együttműködésének szükségességét kívánta hirdetni, láthatóvá tenni. Mint már írtunk róla, május 31-én ökumenikus istentisztelettel kezdődött meg Újvidéken, „Tanúim lesztek” (ApCsel 1,8) mottóval az EEK 15. Nagygyűlése, amely június 6-án zárul. A jelentős esemény fő házigazdája a pravoszláv egyház, a három protestáns: a szlovák evangélikus, a református, és az evangélikus metodista egyházzal együtt. A nagygyűlésen 114 ortodox, protestáns, anglikán és ókatolikus küldöttség vesz részt Európa valamennyi országából. Emellett még 40 egyházi képviselet.