2024. április 26., péntek

Százezrekkel bővült a Fidesz–KDNP tábora

A kormányalakítást követően tovább erősödött a Fidesz–KDNP támogatottsága – derül ki a Nézőpont Intézet reprezentatív felméréséből, amelyet a Magyar Idők budapesti napilap számára májusban készített. A közvélemény-kutatás szerint egyértelmű, hogy a kormánypártok eredményesen folytatták az áprilisban tartott parlamenti választás utáni népszerűség-növekedésüket. Már az előző hónapban is 52 százaléknyi szavazatot gyűjtöttek volna be, jelenleg pedig 54 százalékos eredményre számíthatnának.

A felmérés alapján a teljes felnőtt lakosság körében 42 százalék szimpatizál a kormánypártokkal. Ez az arány az ellenzéki Jobbik esetében 11 százalék, az MSZP-nél pedig 6 százalék. A szintén ellenzéki DK és az LMP tábora 3-3 százalékos. A Momentum Mozgalom két százalékon, a Kétfarkú Kutya Párt egy százalékon áll. A teljes népességen belül a Fidesz–KDNP több mint egymillióval több szimpatizánssal rendelkezik, mint a teljes ellenzék együtt.

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz–KDNP-re 54 százalék szavazna, tehát jóval több magyar állampolgár, mint amennyire az ellenzéki pártokra összesen. A Jobbikot 19 százalék választaná, ami arra utal, hogy a legnagyobb ellenzéki erő nem erősödött a választás után.

Az MSZP–Párbeszéd listára jelenleg 9, az LMP-re 6, a DK-ra pedig 5 százalék szavazna. A Momentum szavazataránya 4 százalékos, míg a Kétfarkú Kutya Párté 2 százalék lenne a biztos szavazók körében.

A pártpreferenciák változása azt mutatja, hogy a Fidesz–KDNP tovább növelte a szavazói táborát. A parlamenti választás belföldi listás eredményeit tekintve (áprilisban) 2,6 millió szavazatot kapott a Fidesz–KDNP. A jelenlegi állás szerint (vagyis ha most tartanák a választást) a két pártra leadott voksok száma már megközelítené a 3 milliót. A kormányerőknek tehát majdnem 400 ezerrel több szavazójuk lenne, mint áprilisban.

Az elmúlt két hónapban a legnagyobb mértékben a férfiak, a kisebb településeken élők, valamint a középfokú végzettséggel rendelkezők között tudták növelni népszerűségüket a kormánypártok.