2024. április 27., szombat
MATICA SRPSKA

Hatvan éve a Galéria téren

Szoborpark kialakítását tervezik ezen a belvárosi kultúrponton

A Matica srpska Galéria az Újvidék 2021 Alapítvánnyal közösen ma este megünnepli, hogy 60 éve várják látogatóikat a Galéria téren lévő, impozáns épületben.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Az épület előtti terecskén 18.30 és 22 óra között alkalmi programmal várják az érdeklődőket. Az elképzeléssel a galéria és az alapítvány illetékesei arra szeretnének rámutatni, hogy ez a lokáció, a Galéria tér mekkora szerepet játszik az újvidékiek művelődési életében. Az alapítvány szakértői azt szeretnék, ha ez a belvárosi pont tartalmaival még jobban a kultúra felé fordulna a közeljövőben, az ennek érdekében kidolgozott projektum első mozzanatát ma fogják bemutatni. Ez a terv előirányozza hazai és külföldi szobrászok alkotásainak kiállítását, állandó tárlatféleségét ezen a lokáción.

A mai program gyermekoperával kezdődik, fellép a Harangocskák (Zvončići) gyermekkórus, óvodások rajzaiból nyílik kiállítás. Ott lesznek a Bogdan Šuput Formatervezői Szakközépiskola diákjai is alkotásaikkal. A középiskolások A másolattól az eredetiig címmel szerveznek minikiállítást. Az Építészeti- és Urbanisztikai Tanszéken tanuló egyetemisták bemutatják az általuk kidolgozott, a Galéria tér jövőbeni kinézetét bemutató tervrajzot, alkalmi dzsesszkoncert is lesz. Jelképesen 20.21-kor szoborleleplezés, egy olyan szoborművet láthatunk majd, amelynek bronzból öntött társai a jövőben díszítik ezt a teret. 2021-ig egy olyan platóvá szeretnék átalakítani ezt a helyet, amely bárki számára színvonalas szabadidő-eltöltést biztosít majd.