2024. április 27., szombat

Hivatalosan is alapítóvá vált az MNT

Adán a nyár folyamán villámhárító kerül a könyvtár főépületére

Az adai Szarvas Gábor Könyvtárban lezajlott tulajdonjogi változásokról és az intézmény fejlesztésére sikeresen elnyert pályázati támogatásokról számolt be Csonka Áron könyvtárigazgató.

A könyvtár főépületén rendbe kell tenni a villámhárítót (Csincsik Zsolt felvétele)

A könyvtár főépületén rendbe kell tenni a villámhárítót (Csincsik Zsolt felvétele)

Elmondta, hogy a könyvtár a hónap derekán vette át a Szabadkai Gazdasági Bíróság végzését, amely szerint az alapító jogok ötven százalékát átruházták a Magyar Nemzeti Tanácsra. Így az intézmény alapítója fele-fele arányban Ada község önkormányzata és az MNT. Csonka Áron közölte, hogy ezzel lezárult az a folyamat, amely alapján minden alapítói okiratot, alapszabályt és egyéb kísérő dokumentumot összehangoltak az idevágó törvénnyel és azzal a szerződéssel, amelyet Ada község önkormányzata kötött az MNT-vel. Megjegyezte, hogy a folyamat eredményeként az adai képviselő-testület várhatóan a következő ülésén új tagokat nevez ki a könyvtár igazgató- és felügyelőbizottságába, miután a szerződés értelmében az MNT két tagot delegálhat az igazgatóbizottságba, illetve egyet a felügyelőbizottságba. Kiemelte, hogy a Szarvas Gábor Könyvtár az elmúlt másfél évben eredményesen pályázott, és ezáltal körülbelül 2,5 millió dinárnyi pályázati támogatáshoz jutott, amit az intézmény fejlesztésére fordítottak.

– A könyvtár legutóbb a tartományi kulturális titkárság pályázatán 30 000 dinárt nyert új könyvek vásárlására, illetve az igazságügyi minisztérium pályázatán 250 000 dinárt, amelyből a reményeink szerint a nyár folyamán befejezhetjük a főépület villámhárítóját. A 2007-es zenedei tűzvészben ment tönkre a villámhárító, amelynek rendbetétele azóta húzódik. A főépület védettsége emiatt nem megfelelő, viszont a színház épülete és a kiállítóterem rendben van. Az elmúlt évben már szerepelt a terveink között a villámhárító rendbetétele, amibe belekezdtünk, de sajnos pénzhiány miatt nem tudtuk befejezni. Viszont felhasználtuk a nyertes pályázatnál a tavaly kidolgozott projektdokumentációt. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt sikerült megvalósítani, és ezzel tizenéves problémát tudunk majd megoldani. A könyvtár és a zenede egy épületben található, így a beruházással biztonságos környezetet alakítunk ki az idelátogató gyerekeknek – magyarázta Csonka Áron. – A sikeres pályázatok további motivációt jelentenek a mindennapi munkában. Ha összegezzük az elmúlt és az idei évben elnyert pályázati támogatást, akkor kijelenthetem, hogy az elmúlt másfél évben körülbelül 2,5 millió dinárt fordítottunk az intézmény épületének és a könyvállománynak a fejlesztésére, valamint felszerelés beszerzésére. Sok olyan projektumot elindítottunk, amelyeknek a kiteljesedését ebben az évben várjuk. Továbbá dolgozunk a következő projektumok dokumentációjának előkészítésén, mert még van bőven tennivaló – közölte a könyvtárigazgató.